Friday , 7 November 2025

Ευλογιά των προβάτων: «Καζάνι που βράζει» ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας – Το θέμα του lockdown αύριο στο ΥπΑΑΤ

Σε αναβρασμό και σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας που βλέπουν το βιός τους να χάνεται. Είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο που το ΥπΑΑΤ αντιμετωπίζει την ευλογιά των προβάτων καθώς η μέθοδος αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Μιλούν για πλήρη οικονομική καταστροφή και για αφανισμό της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.

Χρ. Κέλλας: «Ανοιχτό το θέμα του lockdown»
Ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε ότι πιθανό lockdown να περιλαμβάνει «ακραία απαγόρευση μετακινήσεων (ζώων), απαγόρευση ζωοτροφών ή και γάλακτος». «Το θέμα του lockdown για τα αιγοπρόβατα, λόγω της ευλογιάς, είναι ανοιχτό και επί τάπητος. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το αποφύγουμε. Το θέμα θα συζητηθεί σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο, Δευτέρα», ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας.

Στις Σέρρες
Αγανακτισμένοι οι Σερραίοι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Σερρών όπου αποφασίστηκε η σύνταξη επιστολής προς τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στην οποία θα αναφέρονται οι προτάσεις και τα αιτήματα των Σερραίων κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους η λύση βρίσκεται στην «ανοσία αγέλης» και όχι στην θανάτωση που υποδεικνύει το υπουργείο. Όπως είπε η πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Σερρών Ελπίδα Σιδηροπούλου ζητούν «τον εμβολιασμό των προβάτων. Ζητάμε μέχρι ανασύστασης του κοπαδιού να παγώσουν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων. Περίπου το 5%-6% των προβάτων του νομού Σερρών έχει θανατωθεί, αγγίζουμε τις 10.000-12.000 θανατώσεις ήδη», πρόσθεσε.

Στη Μαγνησία
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, Κυριακή 5 Οκτωβρίου, κτηνοτρόφοι και αγρότες της Μαγνησίας πραγματοποιούν σύσκεψη από τις 11.00 π.μ. στο πρώην δημαρχείο Αισωνίας στο Διμήνι για να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Εν τω μεταξύ νέο κρούσμα ευλογιάς καταγράφηκε σε κτηνοτροφική μονάδα κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου ανεβάζοντας τον αριθμό των ζώων που θα οδηγηθούν σε θανάτωση στα 500 πρόβατα, σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Χαρούλα Διβάνη. Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας καταγγέλλουν την έλλειψη αποζημιώσεων και οικονομικής στήριξης.

Εξαπλώνεται η νόσος
Δύο κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων εντοπίστηκαν σε αγροκτήματα στην ευρύτερη περιοχή της Παραλίμνης ανάμεσα σε Νέα Πέλλα και Παλαιά Πέλλα. Είναι η πρώτη φορά, που υπάρχει τέτοιο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Τα κρούσματα είναι επιβεβαιωμένα από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας ενώ υπάρχει υπόνοια και για άλλο ένα κρούσμα στην ευρύτερη περιοχή. Υποψία για κρούσματα υπάρχει και στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, σε δύο αγροκτήματα, που εξετάσθηκαν από κτηνιάτρους και αναμένονται τα πορίσματα. Στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, όπου στις αρχές του Σεπτεμβρίου έχει εντοπιστεί ένα αγρόκτημα με άρρωστα ζώα, ο κτηνοτρόφος περιμένει ακόμα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την οριστική εντολή για τον σφαγιασμό των ζώων. Κρούσμα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα εντοπίστηκε και στην Πτελέα Κοζάνης. Πρόκειται για το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *