Friday , 29 March 2024

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για εμβόλιο Johnson & Johnson: “Πιθανή η σύνδεση με θρομβώσεις – Περισσότερα τα οφέλη του εμβολιασμού”

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκει πιθανή τη σύνδεση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια, αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Στη συνεδρίασή της σήμερα 20 Απριλίου 2021, η επιτροπή ασφάλειας του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προειδοποίηση για ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος για το COVID-19 Vaccine Janssen (της Johnson & Johnson).

Η PRAC κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι αυτά τα συμβάντα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου. Καταλήγοντας στο συμπέρασμά της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα προς το παρόν αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα. Από τις 13 Απριλίου 2021, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το εμβόλιο του Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, ο ΕΜΑ σημειώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *