Friday , 26 April 2024

Εφιάλτης χωρίς τέλος σε Αττική και Εύβοια – Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην Πελοπόννησο

Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος συνεχίζει να κατακαίει δασικές εκτάσεις και χωριά τόσο της Αττικής, όσο και της Εύβοιας, ενώ πολλαπλά πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη στην Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας. Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ συνεχώς καταφτάνουν βοηθητικές δυνάμεις πυρόσβεσης από το εξωτερικό.

Εκατό Ουκρανοί πυροσβέστες είναι ήδη στην Εύβοια, 82 Γάλλοι και 40 Κύπριοι συνάδελφοί τους στην Αττική όπως επίσης και δύο γαλλικά αεροσκάφη και ένα ακόμα καναντέρ από την Κροατία, ενώ από σήμερα εντάσσονται στις δυνάμεις πυρόσβεσης 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και τα δύο σουηδικά αεροσκάφη air tractor. Επίσης νωρίτερα σήμερα κατέφτασε στην Αττική μεγάλη ρουμανική πυροσβεστική δύναμη, αποτελούμενη από 23 οχήματα και 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Αναμένονται, επίσης, τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα από την Ελβετία, ενώ άλλα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο επιχειρούν ήδη στην Κρήτη.

Αττική

Νέο μήνυμα εστάλη νωρίς το πρωί από το 112 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι και Λόφο Κουρεμένου να εκκενώσουν προς Δροσιά μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος. Η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει την καταστροφική της επέλαση σε  Πάρνηθα,  Άγιο Στέφανο, Μαλακάσα, ενώ άρχισαν ήδη να ενισχύονται οι άνεμοι στην περιοχή και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

Στην Πάρνηθα το πρόβλημα εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και την Βαρυμπόμπη, όπου οι φλόγες είναι από χτες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των ισχυρών επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να ανακόψουν την πορεία της, αλλά δεν κατάφεραν να την ελέγξουν, ενώ συνεχιζει επίσης αργά αλλά σταθερά και με πολύ ισχυρό θερμικό φορτίο και το μέτωπο προς Μαλακάσα. που δημιουργήθηκε όταν οι φλόγες πήδησαν την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας, ενώ ένα άλλο μέρος της κατευθύνεται προς τον Ωρωπό.

Εύβοια

Νέο μέτωπο προς Αιδηψό ξέσπασε στην Εύβοια και έχει δοθεί εντολή για εκκένωση των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας, που βρίσκονται 7 χιλιόμετρα μετά τις Ροβιές, λίγο πριν από τα Ηλία, στο δρόμο προς την Αιδηψό, όπως και της γυναικείας Ιεράς Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην ίδια ακριβώς περιοχή μέσα στο δάσος.

Οι φλόγες πέρασαν μέσα από τη Φαράκλα στην πλευρά του Αιγαίου και στη συνέχεια κατευθύνθηκε νότια προς την κεντρική Εύβοια και πλέον έχει κυκλώσει τα χωριά Μετόχι και Σπαθάρι, για τα οπία έχει δοθεί επίσης εντολή εκκένωσης, όπως και για το Μαντούδι και το Προκόπι, αλλά αρκετοί κάτοικοι παρά τις εντολές για εκκένωση της περιοχής έχουν παραμείνει για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και σε αρκετές περιπτώσεις επεμβαίνει και η αστυνομία.

Πελοπόννησος

Στην Ολυμπία γίνεται μάχη με συνεχείς πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις, ενώ πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μεσσηνία και στην Ανατολική Μάνη. Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί οι Κοινότητες που περιλαμβάνονται στις Δημοτικές Ενότητες Πύργου και Ωλένης, ενώ ευτυχώς χθες το απόγευμα-βραδάκι διεσώθη από τις φλόγες χάρη στα εναέρια μέσα το Γύθειο Λακωνίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *