Friday , 29 March 2024

Εφιαλτική η κατάσταση σε Αφίδνες, Εύβοια, Ηλεία – Στις φλόγες Μεσσηνία, Λακωνία, Φωκίδα αλλά και Γρεβενά και Ελασσόνα

Ανεξέλεγκτες συνεχίζονται και σήμερα οι πυρκαγιές στην Αττική, την Εύβοια, τη Μεσσηνία, την Ηλεία και τη Φωκίδα, ενώ αντιμέτωπες με την πύρινη λαίλαπα βρίσκονται επίσης η Ελασσόνα και τα Γρεβενά, με τις ελπίδες να στρέφονται στα εναέρια μέσα, που άρχισαν και πάλι να επιχειρούν από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Βόρεια Ελλάδα – Θεσσαλία

Νέα πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην Ελασσόνα, όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με 6 υδροφόρα οχήματα και 5 πεζοπόρα της Πυροσβεστικής και συνδράμουν οι Δήμοι Ελασσόνας και Σερβίων Κοζάνης, ενώ στα Γρεβενά συνεχίζεται η φωτιά που ξέσπασε χθες και με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ξεκίνησε η διαδικασία της προληπτικής εκκένωσης των χωριών Νησί, Κέντρο, Αγαλλαίοι, Δίπορο και Σαρακίνα, μέσω λεωφορείων του ΚΤΕΛ που έστειλε ο Δήμος, αλλά και της Αστυνομίας. Σκαπτικά και αγροτικά μηχανήματα, αλλά και υδροφόρες του Δήμου συνδράμουν συνεχώς στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής.

Νότια Ελλάδα

Όσον αφορά στην Αττική, λίγο μετά τις 9 σήμερα το πρωί υπήρξε αναζωπύρωση στις Αφίδνες, όπου όπως και στη Δροσοπηγή έχουν καεί πολλά σπίτια – στις Αφίδνες καίγεται και ένα εργοστάσιο – ενώ μεγάλα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά πέρασε, επίσης, την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων. Στις 11.25 απεστάλη μήνυμα από το 112 για να εκκενωθούν το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι και αργότερα και για Μαλακάσα και Σφενδάλη.

Στην Εύβοια, η φωτιά φτάνει στην Στροφυλιά, ενώ απειλεί επίσης το Μαντούδι, για το οποίο αναμένεται να ζητηθεί εκκένωση. Εκατοντάδες άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στην παραλία της Κοτσικιάς στο βορειοδυτικό τμήμα, όπως επίσης και λίγο βορειότερα στο Ψαροπούλι,. Από την Αγία ‘Αννα (βλ. φωτό) έως το Ψαροπούλι κατά μήκος του παραλιακού δρόμου υπάρχουν μέτωπα φωτιάς και πεσμένοι κορμοί δέντρων, τους οποίους προσπαθούν να απομακρύνουν πυροσβέστες και εθελοντές, ενώ στην ενδοχώρα η φωτιά έχει περάσει από την Κοκκινομηλιά και συνέχισε προς Κρυονερίτη, Μηλιές και έχει κυκλώσει τις Αγδίνες. Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

Στην Ηλεία, δύο είναι τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ένα τρίτο μέτωπο μαίνεται στα όρια του Δήμου Πύργου, γιαυτό και ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση τεσσάρων κοινοτήτων του Δήμου Πύργου (των κοινοτήτων Λαμπέτι, Αμπελώνας, Άγιος Γεώργιος και Κολίρι),

Στο μεταξύ, η Μεσσηνία βρίσκεται αντιμέτωπη με διπλό μέτωπο φωτιάς, η οποία σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχει περάσει πλέον και στην Αρκαδία. Το ένα μέτωπο είναι στο Μουζάκι Τριφυλλίας και η κατάσταση είναι σοβαρή, ενώ επίσης ξέσπασε φωτιά και στην Άνθεια Μεσσηνίας και παράλληλα συνεχίζουν να καίνε τα μέτωπα στην Άνω Μεσσηνία και έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Βάστα, Ίσαρης και Χράνοι, Διαβολίτσι Άνω και Κάτω Μέλπεια.

Στη Λακωνία, φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στις περιοχές Καστάνια και Καρυούπολη, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Θεόδωρο Βερούτη, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, η πυρκαγιά πέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή του Σιδηρόκαστρου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και στη συνέχεια κατέβηκε προς την περιοχή της Μυρσίνης και τώρα, υπάρχει ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Καρέα, κοντά στη Γέρμα.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά, επίσης, στον Δήμο Δωρίδας στη Φωκίδα. Η φωτιά ξεκίνησε χθες από το χωριό Ελαία, προχώρησε προς την Καλλιθέα, τον Τολοφώνα και μετά στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας, στον Κορινθιακό Κόλπο. Και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ στα τρία από αυτά η φωτιά έφτασε στα σπίτια. Στον Άγιο Σπυρίδωνα πρόλαβαν τη φωτιά πριν μπει στο χωριό, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο, το οποίο προχώρα πλέον προς Ερατεινή και Πάνορμο. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 65χρονου, που φέρεται να έκανε εργασίες με τροχό στο σπίτι του στην Ελαία και από σπινθήρες να εκδηλώθηκε η φωτιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *