Για το πολύπαθο οδικό έργο, τη νέα δημοπράτηση και τις καθυστερήσεις της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Κιλκίς, στο τμήμα Άσσηρος – Νέα Σάντα, μήκους περίπου 12 χιλιμέτρων, μίλησε στο thesseconomy.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης «η πρόθεσή μας είναι μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα να έχουμε δημοπρατήσει το έργο. Είμαστε στη γραφειοκρατική διαδικασία προκειμένου μέχρι τέλος του μήνα να το δημοπρατήσουμε, με στόχο τέλος του χρόνου να έχουμε υπογράψει τη σύμβαση. Αφού υπογραφούν και οι συμβάσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται σε 14 μήνες να ολοκληρωθεί το έργο». Υπενθυμίζεται ότι η αρχική σύμβαση του έργου υπογράφηκε στις 28 Μαρτίου 2011 με χρόνο παράδοσης στις 5 Μαΐου 2015.
«Λύση η… κοπή του ‘Γόρδιου δεσμού’»
«Αυτό που θέλω να αντιληφθούν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι μετακινούνται προς το Κιλκίς καθημερινά αλλά και οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς είναι ότι ο ‘Γόρδιος δεσμός’ που είχαμε να λύσουμε δεν μπορούσε να λυθεί. Έπρεπε να κοπεί. Η… κοπή του ‘Γόρδιου δεσμού’ νομίζω ότι είναι και η λύση για την ολοκλήρωση του έργου», υπογράμμισε ο κ. Μπίλλιας. Και πρόσθεσε «κινηθήκαμε πολύ γρήγορα, ετοιμάσαμε τα νέα τεύχη δημοπράτησης με τιμές οι οποίες είναι επικαιροποιημένες το 2025 κι όχι το 2010 όπως ήταν η δημοπράτηση του έργου. Ο τελικός προϋπολογισμός του θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Μας κάνει αισιόδοξους ότι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό εταιρείες οι οποίες θα μπορούν ν’ ανταποκριθούν σ’ αυτό τον προϋπολογισμό και θα εκτελέσουν το έργο με ταχύτητα που είναι και το ζητούμενο».
Οι καθυστερήσεις κι ο έκπτωτος ανάδοχος
Για το πολύπαθο έργο και τις καθυστερήσεις ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε «ότι υπήρχαν μια σειρά από προβλήματα τα οποία καθυστέρησαν πάρα πολύ την υλοποίηση του έργου, από το γεγονός ότι όταν υπογράφηκε η σύμβαση δεν ήτανε συντελεσμένες οι απαλλοτροιώσεις με αποτέλεσμα περίπου τέσσερα χρόνια να μην υλοποιείται το έργο. Η υλοποίηση ξεκίνησε μετά το 2016 όταν έγινε η συντέλεση των απαλλοτριώσεων. Τα τρία πρώτα χρόνια ο ανάδοχος εργαζόταν όχι με την ταχύτητα που θέλαμε», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της ΠΚΜ. Διευκρίνισε ότι «μετά το 2019 προστέθηκαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα με τον ανάδοχο. Συντέλεσε και το γεγονός ότι τον δανειοθάλαμο, που είχε αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, δεν μπορέσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε γιατί ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στην περιοχή του Δρυμού καθώς ήταν δημοτική έκταση. Το αποτέλεσμα ήταν να μη χρησιμοποιηθεί. Αυτό αύξησε το κόστος των μεταφορικών των επιχωμάτων που θα χρησιμοποιούνταν στο έργο. Η οικονομική κρίση επιβάρυνε τα οικονομικά του αναδόχου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οικοδομικές απαιτήσεις του έργου κι έτσι το 2023 τελικά μπορέσαμε να τον κηρύξουμε έκπτωτο». Η υλοποίηση του έργου είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων και θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στην περιοχή, καθώς είναι ένας δρόμος με μεγάλη κίνηση ΙΧ και φορτηγών αυτοκινήτων που καθημερινά κάνουν δρομολόγια στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς.