Friday , 26 April 2024

Ε.Τσακαλώτος: Η Αριστερά δεν έχει άλλο δρόμο από την συμμαχία “κόκκινο, κόκκινο, πράσινο”

Η Αριστερά δέχει άλλο δρόμο από την συμμαχία “κόκκινο, κόκκινο, πράσινο”, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην προοπτική συνεργασίας της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας, διευκρινίζοντας πάντως, ότι το κάθε κομμάτι αυτής της συμμαχίας θα πρέπει να κρατήσει την ταυτότητα του.

“Κανένας δε θέλει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι σοσιαλδημοκράτες. Δηλαδή, αυτό που έχουμε κερδίσει, και το όνομα που έχουμε κερδίσει και τις λύσεις που έχουμε δώσει ως αριστερά”, πρόσθεσε σχετικά. “Εμείς πρέπει να παραμείνουμε αριστερό κόμμα, αλλά το να παραμείνεις ένα αριστερό κόμμα δε σημαίνει ότι δεν συζητάς, ότι δεν ανοίγεις διαλόγους, ότι δεν βρίσκεις κοινό πόλο, όχι μόνο αρνητικά απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά επίσης και επιθετικά δηλαδή το καινούριο μοντέλο, που μπορεί να αντιμετωπίσει και το δημοκρατικό (έλλειμμα) και το κοινωνικό ζήτημα”.

Ανέφερε επίσης ότι η Αριστερά δεν χτίζει τις συμμαχίες της μόνο πάνω στο επίπεδο της φορολογίας, για τη μείωση της οποίας, μόνο, μιλάει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά στο ότι αυτή θα πρέπει να συνδυάζεται με περισσότερα πράγματα, όπως ότι “πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στη μείωση των φόρων και στην αύξηση των δαπανών για κοινωνικούς λόγους”. Πρόσθεσε, επίσης, ότι για τα μεσαία στρώματα, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και οι προσπάθειες για κοινωνικό κράτος, με ανακατανομή των πόρων, με φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και με παραγωγική οικονομία. “Να βοηθήσουμε, να μην πηγαίνουν όλα τα λεφτά στα μεγάλα ψάρια. Η μάχη στις εκλογές πρέπει να έχει και ιδεολογική χροιά. Για αυτό ο τόπος χρειάζεται την Αριστερά”.
Από το βήμα της εκδήλωσης, που τη διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφορούσε “την οικονομία, την ακροδεξιά και την  Ευρώπη” και συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Στέλιος Κούλογλου, ο υπουργός Οικονομικών δεν κόμισε ειδήσεις σχετικά με την πορεία της οικονομίας.
Όταν ρωτήθηκε, πάντως, για τη σχέση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη είπε ότι τον γνώριζε από παλιά και είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του και στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχει πει κάτι εναντίον του γιατί, αφενός ό,τι έγινε και στην πρώτη, όπως και ό,τι γίνεται και στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αποτέλεσμα ατομικής αλλά συλλογικής δουλειάς, όμως και επειδή οι συσχετισμοί στην Ευρώπη ήταν σε βάρος μιας αριστερής προσέγγισης. “Και τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε υπουργό, οι κυρίαρχες δυνάμεις ήθελαν ήττα μιας αριστερής προσέγγισης στο πρώτο εξάμηνο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έξω από την εκδήλωση, μπροστά από την αστυνομική δύναμη, μικρός αριθμός ατόμων ελληνικές σημαίες αποδοκίμασε, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, την ώρα που εξέρχονταν από το κτίριο

Στις ερωτήσεις που “ξεχώρισαν”, δε, μέσα στην εκδήλωση από το κοινό μέσω κινητών τηλεφώνων προς τον υπουργό Οικονομικών ήταν η πρώτη, που αφορούσε…το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, όπως και το δίλημμα που του τέθηκε εάν προτιμά την Σκάρλετ Γιόνχανσον ή την Σαρλίζ Θερόν….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *