Friday , 29 March 2024

Ζήτημα Δημοκρατίας η προστασία του απορρήτου των συνομιλιών

Του Γ. Κατσιάνη

Μετά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, η πολιτική ζωή του τόπου κινείται στον αστερισμό των καταγγελιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου.

«Δεν πληρώνουμε τις μυστικές υπηρεσίες για να μας παρακολουθούν ούτε για να μας πουν ότι δεν μας παρακολουθούν. Τις πληρώνουμε για να πουν ποιοι είναι αυτοί που υπονομεύουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς», δήλωσε χθες ο κ. Ανδρουλάκης, απαντώντας σε όσους επιχειρούν να προσδώσουν μια παγκοσμιοποιημένη διάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα, υποβαθμίζοντας τις ευθύνες που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι «οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά (Predator)».

Αν κανείς ανατρέξει στο πρόσφατο παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι το φαινόμενο των παρακολουθήσεων στη χώρα μας δεν είναι πρόσφατο αλλά έχει μια συνέχεια.

Η υπόθεση Τσαλικίδη, η υποκλοπή των συνομιλιών του τέως πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και πολλών υπουργών της τότε κυβέρνησης καθώς και η εμπλοκή Ελληνοαμερικανού πράκτορα στην υπόθεση με την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, καταδεικνύουν τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ζήτημα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας στις επικοινωνίες.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των ελληνικών αρχών πληροφοριών, η τεχνολογική εξέλιξη βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά. Υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας είναι να προασπίσει το απόρρητο των συνομιλιών, ειδικά όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα.  

Οποιαδήποτε διαρροή πλήττει την Δημοκρατία, οποιαδήποτε διαρροή πλήττει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *