Saturday , 20 April 2024

“Ζεστάθηκε” η αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης ενόψει Χριστουγέννων – “Βαρυχειμωνιά” σε άλλους κλάδους

Αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα είναι σήμερα – όπως και χθες – η κίνηση στην αγορά του κέντρου αλλά και τις περιφερειακές αγορές της Θεσσαλονίκης (Καλαμαριά, Εύοσμος κ.α.), χωρίς ωστόσο σε καμία περίπτωση να καταγράφεται η αγοραστική κίνηση των προηγουμένων ετών.

Ουρές σχηματίστηκαν και σήμερα το πρωί έξω από τράπεζες και καταστήματα τροφίμων, η κίνηση στην παραδοσιακή αγορά τροφίμων στο Καπάνι είναι αυξημένη, όπως και στα γειτονικά κρεοπωλεία και σούπερ-μάρκετ, αλλά όσον αφορά τα λοιπά (πλην τροφίμων) εμπορικά καταστήματα καταγράφονται πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις που έχουν να κάνουν εν κατακλείδι με το κατά πόσο ήταν ήδη οργανωμένα για ηλεκτρονικές πωλήσεις προ κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαφορά πωλήσεων ανάμεσα σε δυο δημοφιλείς μπουτίκ γυναικείας ένδυσης στην Καλαμαριά: η μία έχει εδώ και χρόνια άρτια οργανωμένο e-shop και παρά τις αντιξοότητες που δημιουργεί η μέθοδος του click away, καθώς οι πελάτισσες δεν μπορούν να να δοκιμάσουν τα ρούχα, εν τούτοις καταγράφει πωλήσεις, ενώ η άλλη δεν έχει ηλεκτρονικό κατάστημα, έχει αναρτήσει στη βιτρίνα τα τηλέφωνά της και έχει μηδενική σχεδόν κίνηση.

“Ακόμη και εάν πήγαινε σφαίρα το click away, επισημαίνει από την πλευρά του στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, το ποσοστό των καταστημάτων που έχουν e-shop δεν ξεπερνά το 15%. Στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να δουλέψουν με το click away ούτε καν αρκετά από τα μεγάλα μαγαζιά, ενώ όσοι δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα απλά ανοίγουν με την ελπίδα να “ψαρέψουν” πελατεία”.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης σήμερα όπως και χθες έχει μεν πολλούς επισκέπτες, υπάρχει μέχρι και μποτιλιάρισμα, χωρίς ωστόσο η κινητικότητα αυτή να αντικατοπτρίζεται σε πωλήσεις, καθώς πολύς κόσμος βγαίνει μόνο για βόλτα και για να αγοράσει τα απαραίτητα είδη για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *