Friday , 26 April 2024

«Ζωντανεύουν» σήμερα οι «Καψαλιές» στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού

Ραντεβού το απόγευμα στη Δημοτική Ενότητα του Κορδελιού δίνουν Πολιτιστικοί σύλλογοι και λάτρεις των αποκριάτικων εθίμων όπου αναβιώνουν οι «Καψαλιές». Την εκδήλωση διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου δίνοντας συνέχεια στο εορταστικό αποκριάτικο σκηνικό των ημερών. Το σύνθημα για την έναρξη του γλεντιού θα δώσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι με τα μέλη τους τα οποία θα ηγούνται της αποκριάτικης πατινάδας που θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους του Ελευθερίου – Κορδελιού. Η αποκριάτικη πομπή θα ξεκινήσει στις 6.00 μ.μ. από τις οδούς Κατσαντώνη και Καραβαγγέλη, με πορεία διέλευσης την οδό Α. Παπανδρέου και θα καταλήξει στο Αμφιθέατρο του Πεζόδρομου Εθνικής Αντιστάσεως. Εκεί θα αρχίσει η αναβίωση του εθίμου με το άναμμα της φωτιάς και την αναπαράσταση του τελετουργικού από τους πολιτιστικούς συλλόγους. Οι χορευτές θα σχηματίσουν έναν μεγάλο κύκλο γύρω από την αναμμένη φωτιά και θα ξεκινήσουν να τραγουδούν τα γνωστά παραδοσιακά σκωπτικά τραγούδια.
Το παραδοσιακό γλέντι θα κορυφωθεί με το μουσικό σχήμα “Η κομπανία του Ντίμτσιου”, που θα ξεσηκώσει τους παρευρισκομένους, με ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Στο χώρο της εκδήλωσης θα ρέει άφθονο κρασί και θα προσφέρονται δωρεάν εδέσματα.


Για την ιστορία
Σύμφωνα με την παράδοση, η «Κλαδαριά – Καψαλιά» ήταν η τελευταία γιορτή που έκαναν οι Δυτικομακεδόνες στον τόπο τους την Κυριακή των Απόκρεων γιατί με τον ερχομό της άνοιξης έφευγαν από τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές προκειμένου να βρουν εργασία. Για να γιορτάσουν τις μέρες της Αποκριάς άναβαν μια μεγάλη φωτιά και μεταμφιεσμένοι χόρευαν γύρω απ’ αυτήν με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Τα τραγούδια που τραγουδούσαν ήταν σκωπτικού χαρακτήρα και οι μεταμφιέσεις τους δεν έμοιαζαν με τις σύγχρονες αποκριάτικες στολές. Οι συμμετέχοντες φορούσαν τα ρούχα τους ανάποδα, έβαφαν με καπνιά το πρόσωπό τους ή το κάλυπταν με σκούρες σίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *