Thursday , 28 March 2024

Ηλεκτρονική “φάρσα”-απάτη εις βάρος της ΕΛ.ΑΣ. – Με ψεύτικο mail που εστάλη σε χιλιάδες πολίτες

Ηλεκτρονική “φάρσα” ή και απάτη εις βάρος της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ. έχει αναστατώσει από το πρωί το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (mails) χιλιάδων Ελλήνων πολιτών από όλη την επικράτεια έχει φτάσει σήμερα το πρωί μήνυμα ότι δήθεν η Ελληνική Αστυνομία τους καλεί στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί για απάτη σε τράπεζα και καλεί τους αποδέκτες να ανοίξουν συνημμένο κείμενο (που υποτίθεται ότι είναι έγγραφο της attica bank, σύμφωνα με κάποιους παραλήπτες).

Το κείμενο βέβαια έχει λάθη, ασυνταξίες και ελλείψεις και πρόκειται προφανώς για ξένο κείμενο που μεταφράστηκε σε κάποια “μηχανή” μετάφρασης στο διαδίκτυο, αλλά τα στοιχεία – διευθύνσεις και τηλέφωνα στο κάτω μέρος του μηνύματος είναι όντως του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Σε επικοινωνία του thesseconomy.gr με τα συγκεκριμένα τηλεφωνικά νούμερα, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μας ενημέρωσε ότ η υπόθεση έχει ήδη σταλεί στη δίωξη προς διερεύνηση-εξακρίβωση των αποστολέων και ότι έχουν επικοινωνήσει μαζί τους τηλεφωνικά για το θέμα αυτό από το πρωί – όπως ανέφερε χαρακτηριστκά – “όλη η Ελλάδα”.

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε για το θέμα την εξής ανακοίνωση:

“Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκε σήμερα (01-06-2020) νέο καταφανώς ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα – ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας – που διακινείται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες.

Παρακαλούνται οι πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό”.

Το ψεύτικο μήνυμα

Ακολουθεί το μήνυμα, όπως φαίνεται στο mail φίλου αναγνώστη του thesseconomy.gr

Φιλοφρονήσεις,

Καλημέρα και ελπίζουμε να είστε ασφαλείς αυτή τη στιγμή του COVID-19.

Έχετε λάβει πρόσκληση από αυτήν την ειδοποίηση στο
Η ελληνική αστυνομία βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για απάτη σε τράπεζα

Ελέγξτε τα συνημμένα έγγραφα για πληροφορίες και επικοινωνήστε με τον δικηγόρο σας εάν είναι απαραίτητο.

Ημερομηνία: 5 Ιουνίου 2020
Ώρα: 11:00 π.μ.


Ευχαριστώ,

Lt. Gen. Michail Karamalakis

Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας

Π. Κανελλοπούλου 4, Τ.Κ. 101 77, Αθήνα
Τηλεφωνικό Κέντρο Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας: 213-1520000
Κέντρο Επικοινωνιών για θέματα αλληλογραφίας: 213-1520159

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *