Thursday , 25 April 2024
Κόσμος κάνει βόλτα στη στολισμένη πλατεία Συντάγματος, ανήμερα των Χριστουγέννων, Αθήνα, Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ηλιόλουστα τα Χριστούγεννα – Τέσσερις με πέντε βαθμούς Κελσίου πάνω από την κανονική για την εποχή η μέγιστη θερμοκρασία

Χωρίς χιόνια, με ήλιο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα και όπως δείχνουν τα μοντέλα και την Πρωτοχρονιά. “Ηλιόλουστος, ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα” λέει στο thesseconomy.gr ο δρ. Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας. Και όπως διευκρινίζει “ο καιρός ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι ήπιος και ζεστός. Σύμμαχος σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τις εκδρομές του κόσμου για τον εορτασμό αυτών των Αγίων Ημερών”.

Υψηλές για την εποχή θα είναι οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν. Θα είναι ήπιες, και μάλιστα ” 4-5 βαθμούς πάνω από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τους 16-18 βαθμούς. Στους 18-20 θα κυμανθεί στη Νότια και στη νησιωτική Ελλάδα. Οι ελάχιστες θα είναι 5-6 βαθμοί στα βόρεια και κεντρικά, ενώ 0-2 βαθμούς θα κυμανθεί η ελάχιστη στη Δυτική Μακεδονία”, αναφέρει ο μετεωρολόγος Μιχ. Σιούτας. Ασθενείς θα είναι και οι άνεμοι που θα πνέουν στα πελάγη και έτσι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ο κ. Σιούτας υπογραμμίζει ότι σε όλο αυτό το καιρικό σκηνικό “εξαίρεση αποτελεί η πρωινή ψύχρα. Το τοπικό κρύο αλλά και οι τοπικές ομίχλες (που δημιουργούνται λόγω των χαμηλών  θερμοκρασιών που επικρατούν τη νύχτα) τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό του καιρού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί των αυτοκινήτων”.

Παρόμοιες καιρικές συνθήκες και την Πρωτοχρονιά

Ποδαρικό με ήλιο φαίνεται να μας κάνει ο καινούριος χρόνος. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες φαίνεται να επικρατούν και την ερχόμενη εβδομάδα, την τελευταία του χρόνου. “Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα παρόμοιες καιρικές συνθήκες προβλέπονται και για την Πρωτοχρονιά αν και είναι νωρίς ακόμη για να έχουμε πλήρη και σαφή εικόνα. Η παρατεταμένη ηλιοφάνεια και οι σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και για την πρώτη μέρα του καινούριου χρόνου”, αναφέρει ο δρ. Μετεωρολογίας.

Ηλιοφάνεια και αύριο
Λιακάδα με πρόσκαιρη συννεφιά και άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπεται γι’ αύριο σ΄ όλη τη χώρα. Τοπικός παγετός και ομίχλες θα επικρατήσουν τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς στα πελάγη με ένταση 4-5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια και κεντρικά θα κυμανθεί από -4 έως 15-17 και στη νότια χώρα από 5 έως 16-18 βαθμούς Κελσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *