Friday , 26 April 2024

ΗΠΑ: Έδιωξαν δύο μαύρους βουλευτές από το Κογκρέσο του Τενεσί

Στο Κογκρέσο του Τενεσί η πολιτειακή βουλή, στην οποία έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί, ψήφισε υπέρ της αποβολής δύο μαύρων βουλευτών και μάλιστα την ώρα που ακόμη ένα περιστατικό θανάτου Αφροαμερικανού από όπλο αστυνομικού σόκαρε τις ΗΠΑ. Εκτός τέθηκαν οι νεαροί βουλευτές Τζάστιν Τζόουνς και του Τζάστιν Πίρσον ενώ η Γκλόρια Τζόνσον, που επίσης ανήκει στους Δημοκρατικούς και απειλούνταν και αυτή με αποπομπή από το σώμα για τους ίδιους λόγους, μπόρεσε να κρατήσει την έδρα της για μια ψήφο.

Οι λόγοι απομπομπής

Η πολιτειακή Βουλή στο Κογκρέσο του Τενεσί ψήφισε υπέρ της αποβολής του Τζάστιν Τζόουνς και του Τζάστιν Πίρσον, οι οποίοι ενώθηκαν στις 30 Μαρτίου με εκατοντάδες διαδηλωτές μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου, για να ζητήσουν αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής, μερικά εικοσιτετράωρα μετά τη σφαγή σε χριστιανικό σχολείο της Νάσβιλ, της πρωτεύουσας αυτής της πολιτείας του αμερικανικού Νότου. Έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά ηλικίας 9 ετών, σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Τί δήλωσαν
«Ένας αιρετός που εκφράζει τη διαφωνία του μπορεί να αποβάλλεται, δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ στο Τενεσί. Δεν έχει συμβεί ποτέ πριν κάτι τέτοιο στην ιστορία μας», ήταν η αντίδραση του Τζάστιν Τζόουνς μπροστά στις κάμερες.
Ο Τζάστιν Πίρσον, εξερχόμενος από το πολιτειακό Καπιτώλιο, είπε πως «δεν είναι σύμπτωση πως οι δύο νεότεροι μαύροι βουλευτές και μια από τις ελάχιστες γυναίκες στο σώμα» μπήκαν στο στόχαστρο της διαδικασίας. Είδε στην πρωτοβουλία προσπάθεια οπαδών της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής να καταπνίξουν τη δημοκρατία. «Θα συνεχίσω να τους καθιστώ υπεύθυνους για τις πράξεις τους», είπε αναφερόμενους στους συναδέλφους του κοινοβουλευτικούς «δεν πρόκειται απλά για εμένα, αλλά για προσπάθεια φίμωσης και αποκλεισμού ενός ολόκληρου κινήματος», επέμεινε.

Σπάνιες αποφάσεις
Αποφάσεις αυτής της φύσης είναι εξαιρετικά σπάνιες στις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο στο Τενεσί δεν είχε αποπέμψει μέχρι σήμερα στη σύγχρονη ιστορία του παρά μόλις δύο βουλευτές, το 1980 και το 2016. Οι κύριοι Τζόουνς και Πίρσον χρησιμοποίησαν τηλεβόα για να καλέσουν τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «η εξουσία στον λαό», ή «χωρίς δράση, δεν θα υπάρξει ειρήνη», ανέφεραν δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *