Thursday , 12 March 2026

ΗΠΑ: Ο Ντ. Τραμπ αναβάλει για άλλες 90 ημέρες την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα

Διάταγμα που παρατείνει την αναστολή των δασμών με την Κίνα για άλλες 90 ημέρες υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η προθεσμία παρατείνει την επιβολή δασμών μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Η νέα απόφαση αναστολής ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα του πρόσφατου γύρου συνομιλιών μεταξύ διαπραγματευτών από τις ΗΠΑ και την Κίνα, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο
«Η Κίνα συνεχίζει να λαμβάνει σημαντικά μέτρα για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ όσον αφορά την οικονομική και εθνική ασφάλειά τους», εξηγείται στο εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο. Προστίθεται πως ο κ. Τραμπ έκρινε πως είναι «αναγκαίο και προσήκον να διατηρηθεί η εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ως τη 10η Νοεμβρίου, με εφαρμογή στο μεσοδιάστημα των δασμών ‘βάσης’ 10% στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα». Σχεδόν ταυτόχρονα, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδιδε κοινή ανακοίνωση προερχόμενη από τις σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις στη Στοκχόλμη ότι «και το Πεκίνο θα παρατείνει επίσης την εκεχειρία».

Θετικό κλίμα κι από το Πεκίνο
Ο Τραμπ εξήρε επίσης τα έσοδα από τους δασμούς που έχει εισπράξει η χώρα του από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι «έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα. «Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Κίνα για να ακολουθήσουν τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν. Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο ελπίζει επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα «αγωνιστεί για θετικά αποτελέσματα με βάση την ισότητα, τον σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *