Saturday , 20 April 2024

Η ακρίβεια και ο υψηλός πληθωρισμός βάζουν «πάγο» στις πρόωρες εκλογές

Του Γ. Κατσιάνη

Όταν στις αρχές του έτους τα επιτελεία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ εξέταζαν τα δεδομένα σχετικά με την διεξαγωγή των συνεδριακών διαδικασιών, δεν είχαν λάβει υπόψη τους το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Ειδικότερα για τη ΝΔ, η ακρίβεια και η διόγκωση του πληθωρισμού αυξάνουν την φθορά της κυβέρνησης, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν μια πτωτική τάση στα ποσοστά του κόμματος.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να καρπώνεται την αποψίλωση των ποσοστών της ΝΔ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία του κόμματος να πείσει ότι αποτελεί την «ιδανική επιλογή για τον τόπο».

Όσον αφορά το ΚΙΝ.ΑΛ., κατάφερε μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να ενισχύσει τα ποσοστά του, ψαλιδίζοντας την απόσταση που το χωρίζει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, είναι το μοναδικό από τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας που εμφανίζει θετικό δημοσκοπικό πρόσημο από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι το σενάριο για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο απομακρύνεται, δεδομένων των ασταθών οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο που ηχεί ως αντίλαλος στις τσέπες των καταναλωτών και ενδεχομένως να επιστρέψει και πάλι, μετά από δύο χρόνια απουσίας, βάζοντας στον «πάγο» την ανάπτυξη της χώρας, τουλάχιστον για φέτος.  

Με τέτοιες συνθήκες, δεν ρισκάρεις να ανακατέψεις την πολιτική τράπουλα, διότι δεν ξέρεις τι χαρτί θα σου βγει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *