Thursday , 24 April 2025

Με τη συνθήκη της Λωζάνης απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην αναφορά Ερντογάν για «τουρκική μειονότητα» – Στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα», που σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών, Ελλάδας – Τουρκίας να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους για τις διμερείς σχέσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως η επόμενη φάση- όταν ωριμάσουν οι συνθήκες- θα είναι η προσέγγιση των δύο χωρών για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Οκ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υπογραφή διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας από τις δύο χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά σε «τουρκική μειονότητα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναπήρε τον λόγο προκειμένου να τονίσει γιατί αυτή χαρακτηρίζεται ως μουσουλμανική. Πάνω από μία ώρα διήρκησε η συνάντηση των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι «επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017. Ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συζητήσαμε για τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Στο πλαίσιο της συνέχειας των επαφών μας, τονίσαμε την ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και υπογραμμίσαμε ότι ο μηχανισμός του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας συμβάλει σημαντικά στο να προχωρούν οι σχέσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Με τη διακήρυξη της Αθήνας περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας βεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάπτυξη των σχέσεών μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσμα των έργων στο πλαίσιο του σχεδίου κοινής δράσης του 2021. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δις δολάρια το διμερές μας εμπόριο από 5 δις. Τονίσαμε τη σημασία έργων μεταφοράς, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στον σταθμό Υψάλας – Κήπων. Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα» τόνισε ο κ. Ερντογάν. Και πρόσθεσε «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου».

Η Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να εκδοθεί από το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το πρωί μαζί με μέλη του υπουργικού συμβουλίου του βρίσκονται στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνάντηση Σακελλαροπούλου-Ερντογάν

«Πιστεύω ότι αυτή η πέμπτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη συνάντησή τους που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο. «Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για ενίσχυση της συνεργασίας, την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής» τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Σακελλαροπούλου.

Διμερείς συμφωνίες υπουργών με Τούρκους ομολόγους τους

Παράλληλα 12 Έλληνες υπουργοί και υφυπουργοί συναντήθηκαν με Τούρκους ομολόγους τους όπου οι συμφωνίες στα διμερή θέματα και τα μνημόνια συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *