Η Γιορτή Μελιού, η εκδήλωση που αποτελεί πλέον θεσμό στη Θεσσαλονίκη… μετρά 15 χρόνια. Χιλιάδες κόσμου, που επισκέπτεται τους παραγωγούς, έχει μάθει να εκτιμά την αξία της μέλισσας και των προϊόντων της και να ενημερώνεται κάθε φορά για την παράδοση της μελισσοκομίας στη χώρα μας. Φέτος μέχρι και αύριο Κυριακή 20 Οκτωβρίου η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πάρκο Ξαρχάκου (απέναντι από τη ΧΑΝΘ).
«Γνωριμία» με τους μελισσοπαραγωγούς
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν και να αγοράσουν εκλεκτό μέλι, κηρήθρες, βασιλικό πολτό, κηραλοιφές και προϊόντα που έχουν ως βάση το μέλι. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Θεσσαλονίκης «η εκδήλωση έχει καθιερωθεί πλέον ως μια γιορτή που φέρνει κοντά μικρούς και μεγάλους, αναδεικνύοντας την πλούσια παράδοση της μελισσοκομίας και την αξία της μέλισσας και των προϊόντων της. Η Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης, στην 15η της πλέον χρονιά, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει από κοντά τους μελισσοκόμους της περιοχής μας, να μάθει για τη διαδικασία παραγωγής μελιού, και να δοκιμάσει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων από τον πολύτιμο θησαυρό της φύσης. Τοπικοί παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους, όπως μέλι, βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη και άλλα παράγωγα της μελισσοκομίας, προβάλλοντας την υψηλή ποιότητα και την αυθεντικότητα της δουλειάς τους»
Οι εκδηλώσεις
Στη φετινή γιορτή περιλαμβάνονται πολλές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Για τα παιδιά υπάρχουν διαδραστικά εργαστήρια, όπου θα μπορούν να φτιάξουν χειροτεχνίες με θέμα τις μέλισσες και να μάθουν περισσότερα για τον σημαντικό ρόλο τους στο οικοσύστημα. Επιπλέον, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν κεράσματα με μέλι όπως κάθε χρόνο, από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Θεσσαλονίκης. «Στόχος μας είναι όχι μόνο να αναδείξουμε το μέλι ως πολύτιμη τροφή, αλλά και να ενισχύσουμε τη γνώση για τη σημασία της προστασίας των μελισσών, οι οποίες αποτελούν τους πιο πολύτιμους ‘φύλακες’ της βιοποικιλότητας», υπογραμμίζεται από τον Σύλλογο. Επίσης σήμερα από τις 19.00 μ.μ.- 20.00 μ.μ. μελισσοκόμοι θα δείξουν «Πώς Tρυγάμε το Mέλι». Αύριο την ίδια ώρα (19.00 μ.μ.- 20.00 μ.μ) ο καραγκιοζοπαίχτης Σταύρος Γκουρλίτσας θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους με παράσταση του Καραγκιόζη. Η βραδιά θα κλείσει με ποντιακό γλέντι από την Ένωση Ποντίων Πολίχνης (20.00 μ.μ.- 23.00 μ.μ.).
Στους 16.000 τόνους η ελληνική παραγωγή μελιού
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την παραγωγή μελιού. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η ελληνική παραγωγή αποτελεί το 1% της παγκόσμιας και το 7,4% της ευρωπαϊκής με 16.000 τόνους. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει ότι στη χώρα μας εκτρέφεται το 10,8% των κυψελών της Ε.Ε με το 73% να είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι (κατέχουν τουλάχιστον 150 κυψέλες). Η χώρα μας έχει μεγάλη παράδοση στη μελισσοκομία από τα αρχαία χρόνια, ενώ στη σημερινή εποχή οι περιοχές που πραγματοποιείται η μελισσοκομική δραστηριότητα είναι η Καβάλα, η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Νησιά Αιγαίου.
*Ώρες λειτουργίας: Από τις 9.00 π.μ. -21.00 μ.μ.. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.