Friday , 29 March 2024

Η γυναικεία παρουσία σε θέσεις διοίκησης και συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση

Άρθρο της Μαρίας Χαζηδημητρίου-Υποψήφια περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την “Αλληλεγγύη”

Χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές το 1934 και στη συνέχεια ακολούθησε η συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές του 1956.

Οι γυναίκες και οι άντρες είναι ίσοι, ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντοτε στην πράξη. Ακόμη και στις χώρες του δυτικού κόσμου, απαιτείται διαρκής αγώνας και εγρήγορση για την πρακτική εφαρμογή της ισότητας. Θεωρώ ότι η συμμετοχή των αιρετών γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης είναι αναγκαία για την  ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Ο νόμος που επιβάλει με ποσόστωση την αυξημένη παρουσία γυναικών στα ψηφοδέλτια εφαρμόζεται ήδη επιβεβαιώνοντας τη δημοκρατική λειτουργία της Πολιτείας και η πράξη θα δείξει τα αποτελέσματά του.

Ωστόσο, η αίτια του προβλήματος δεν είναι ότι οι γυναίκες δεν έχουν διάθεση για ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά το ότι υπάρχουν δυσκολίες στον συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ότι οι οικογενειακές ευθύνες δεν είναι ισομερώς κατανεμημένες και ότι υφίστανται ακόμη διακρίσεις στον χώρο εργασίας. Οι γυναίκες έχουν επωμιστεί ευθύνες και βάρη, οι οποίες ανήκουν στο κοινωνικό κράτος, το οποίο δυσλειτουργεί. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος της γυναικείας εκπροσώπησης στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η δημιουργία συνθηκών για την συμμετοχή τους. Θεωρώ ότι αυτή είναι η αφετηρία για την επίλυση του θέματος και μέσω της συμμετοχής μου στην Περιφέρεια θα επιδιώξω με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή την προστασία της μητρότητας, την επανένταξη μητέρων στην αγορά εργασίας, την δημιουργία θέσεων απασχόλησης για γυναίκες, την δημιουργία προγραμμάτων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των γυναικών και την απόκτηση γνώσεων και την με κάθε τρόπο υποστήριξη της γυναίκας και της μητρότητας.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι η μειωμένη γυναικεία εκπροσώπηση δεν είναι πρόβλημα των γυναικών μόνο, αλλά είναι γενικότερη απώλεια για την πολιτική ζωή, καθώς οι γυναίκες μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *