Του Γ.Κατσιάνη
Από την αρχή της εμφάνισης του κορωνοϊού, έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι η δεκαετία που ζούμε θα μείνει στην Ιστορία ως η δεκαετία της υγειονομικής κρίσης.
Και αυτό γιατί η εμφάνιση της Covid-19 αποτελεί την αρχή και όχι το τέλος των πανδημιών.
Η άποψη αυτή δεν έχει ως βάση τις συνωμοσιολογικές απόψεις που διακινούνται στο διαδίκτυο και εστιάζουν σε μεταφυσικά αίτια.
Πίστευα και πιστεύω ότι η εργαστηριακή προέλευση του κορωνοϊού από την Κίνα είναι μια υπόθεση που σε γεωπολιτικό επίπεδο ερμηνεύεται από τον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Η εξαγωγή και διασπορά του θανατηφόρου ιού στον δυτικό κόσμο σηματοδότησε ένα ντόμινο αλλαγών όχι μόνο στο υγειονομικό αλλά κυρίως στο οικονομικό πεδίο.
Το ζητούμενο δεν ήταν μόνο οι εκατόμβες νεκρών που παρακολουθούσαμε από τους δέκτες των τηλεοράσεων, κυρίως τους πρώτους μήνες της πανδημίας αλλά η προσαρμογή της καθημερινότητας σε νέα δεδομένα τα οποία καθορίζονται από τις αρχές της οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Να θυμίσω ότι το 2020 (πρώτη χρονιά της πανδημίας) η Κίνα ήταν η μοναδική οικονομία που είχε 2,2% ανάπτυξη όταν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ είχαν αρνητικό πρόσημο.
Όσον αφορά το 2021, η Κίνα χτύπησε “κόκκινο” με ανάπτυξη 8,1% του ΑΕΠ όταν στην Ε.Ε. η οικονομία κινήθηκε θετικά με μόλις 5,3% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέσα σε δύο χρόνια ενισχύσαμε τις ψηφιακές μας δεξιότητες, καθώς πλέον αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας, όπως ακριβώς και ο κορωνοϊός.
Εργασία στο σπίτι, εκπαίδευση από το σπίτι, επικοινωνία μέσω ψηφιακών συσκευών και e-συναλλαγές.
Μην έχετε αυταπάτες.
Ο κορωνοϊός δεν τελείωσε.
Ας είμαστε καλύτερα έτοιμοι για την επόμενη πανδημία.