Saturday , 22 March 2025

Η διαπεριφερειακή συνεργασία των ΑΕΙ Β. Ελλάδος επί… τάπητος στο ΥΜΑΘ – Συμφωνούν οι 5 πρυτάνεις στη δημιουργία έδρας σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο

Η διαπεριφερειακή συνεργασία των πέντε πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κωνσταντίνο Γκιουλέκα. Σύμφωνα με υφυπουργό, σκοπός της σύσκεψης ήταν να διερευνηθούν οι τρόποι και οι προοπτικές, ώστε να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα σημαντικό κέντρο παιδείας.

Εκδήλωση για την ανάδειξη του έργου των 5 πανεπιστημίων
«Καταλήξαμε το προσεχές διάστημα, μέσα στην άνοιξη, να κάνουμε μια εκδήλωση για να αναδείξουμε το έργο των πέντε πανεπιστημίων στους τομείς της γνώσης και της έρευνας και μια δεύτερη που θα αφορά την ανάγκη της διασύνδεσης της αγοράς εργασίας με την παραγωγή, τη γνώση και την έρευνα σε συνεργασία με φορείς των τοπικών κοινωνιών, επιμελητήρια, συνδέσμους», είπε ο υφυπουργός. Επίσης δεσμεύτηκε στους πρυτάνεις πως «διάφορα ζητήματα που απασχολούν τα Πανεπιστήμια και είναι αρμοδιότητα των άλλων υπουργείων, να τα μεταφέρουμε, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση κάποιων από αυτά». Ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης και η δημιουργία μιας έδρας σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο. «Λείπει μια τέτοια έδρα εδώ στη Μακεδονία και χαιρόμαστε γιατί συμφωνούν στο να γίνει και οι πέντε πρυτάνεις», εξήγησε ο κ. Γκιουλέκας.

Πώς ενισχύεται η συνεργασία των πανεπιστημίων – Τί είπαν οι πρυτάνεις
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία να συζητηθούν οι τρόποι ανάδειξης των πανεπιστημίων ως προς την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Επεσήμανε «την ανάγκη «να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τον ρόλο που έχουμε στην εκπαίδευση της νεολαίας της περιοχής μας, αλλά και στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες ενέργειες για τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου εκπαίδευσης και έρευνας και καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα». Τα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας «αποτελούν τον βασικό παράγοντα που ήδη στα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει σημαντικά στην προσέλκυση νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τόσο στον χώρο των νέων τεχνολογιών όσο και στον χώρο της καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Στέλιος Κατρανίδης, προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ, ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες, ξεκινώντας από τις δύο δράσεις τις οποίες σήμερα αποφασίσαμε». «Υπηρετούμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο και μπορούμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο δράσεις ενίσχυσης και της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας και γι’ αυτόν τον λόγο ήταν μια μεγάλη δυνατότητα ο συντονισμός κοινών δράσεων και κοινών προτάσεων», δήλωσε ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σταμάτης Αγγελόπουλος. «Τα πέντε Πανεπιστήμια της Μακεδονίας και της Θράκης είναι παράγοντες συνοχής και ανάπτυξης σε αυτή την περιοχή της χώρας, στο βόρειο αυτό τόξο», δήλωσε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Φώτης Μάρης, προσθέτοντας ότι «το κομμάτι της έντασης της γνώσης σε συνδυασμό με τον ξεκάθαρο στόχο παραγωγής ανθρώπινου δυναμικού με υψηλές ικανότητες και δεξιότητες είναι ο κρίσιμος παράγοντας για τα επόμενα πολλά χρόνια για να έχουμε μια συνολική ανάπτυξη στο μέλλον». Στον αναπτυξιακό ρόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «καθώς η Περιφέρειά μας περνά τη λεγόμενη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση καθ οδόν προς την πλήρη απολιγνιτοποίηση», αναφέρθηκε ο πρύτανης του ιδρύματος Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Η σύσκεψη
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης ( πρώην ΥΜΑΘ) συμμετείχαν οι πρυτάνεις: του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Φείδας, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιος Κατρανίδης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σταμάτης Αγγελόπουλος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *