Friday , 29 March 2024

Η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας και το εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα τελειώνουν τον Ερντογάν

Του Γ. Κατσιάνη

Το 2022 αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο της Ν.Α. Ευρώπης και ειδικότερα, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Στη γειτονική Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν πνέει τα λοίσθια, καθώς η ακρίβεια και συρρίκνωση του εισοδήματος έχουν βγάλει τους πολίτες στους δρόμους, λόγω πενίας.

Η αξία της τουρκικής λίρας έχει μειωθεί κατά 40%, σε σχέση με το δολάριο και παρά τις εξαγγελίες Ερντογάν για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%, η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας αναμένεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, το επόμενο διάστημα.

Παρά τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου για σύναψη οικονομικών συμφωνιών με Αφρικανούς ηγέτες, στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας, δεν αναμένεται αναστροφή του στρεβλού οικονομικού κλίματος, με αποτέλεσμα η οικογένεια Ερντογάν να ετοιμάζεται τις επόμενες εβδομάδες για… αναχώρηση, χωρίς επιστροφή, με προορισμό χώρα της Μέσης Ανατολής.

Το εμπάργκο όπλων

Την ίδια ώρα, η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Γαλλία, την 1η Ιανουαρίου, αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στο καθεστώς Ερντογάν.

Η πρόταση για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα, δεν αποκλείεται να γίνει πράξη, το επόμενο διάστημα.

Το γεγονός και μόνο ότι το 2022 είναι χρονιά προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, έχει αναγάγει το ζήτημα, σε μείζον για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θέλει να αφαιρέσει το πατριωτικό πλεονέκτημα από τους ακροδεξιούς συνυποψηφίους του, Λεπέν και Ζεμούρ, με μια εντυπωσιακή πολιτική κίνηση.

Από την άλλη, το Βερολίνο βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, με τη νέα κυβέρνηση Σολτς να θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την οικονομία.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διαμόρφωση μιας ετεροβαρούς σχέσης στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, αυτή την φορά υπέρ της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, όπως εκφράζεται και με το απαγορευτικό στην πώληση των F-35, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα θετικό πλαίσιο για την χώρα μας, την χρονιά που έρχεται.       

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *