Friday , 29 March 2024

Η ετοιμότητα των ελληνικών αρχών για την «κρίση των Καστανιών» και το «ηθικόν ακμαιότατον» των κατοίκων του Έβρου

Του Γ. Κατσιάνη

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας φέρονται να είχαν πληροφορίες οι ελληνικές αρχές για την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thesseconomy.gr, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, κλιμάκιο της ΕΥΠ μετέβη από πόλη της Βόρειας Ελλάδας στις Καστανιές, προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στο συγκεκριμένο μεθοριακό σημείο.   

Λίγα 24ωρα αργότερα, δόθηκε εντολή για την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή καθώς επίσης και μίας αρχικά, μονάδας των ειδικών δυνάμεων από την Δ΄ Μοίρα Καταδρομών της Ρεντίνας.

Η επίσκεψη Παναγιωτόπουλου

Στις Καστανιές του Έβρου βρέθηκε το πρωί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε μια έμπρακτη προσπάθεια στήριξης των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται για τρίτη συνεχή ημέρα στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Η μετάβαση του υπουργού, Νίκου  Παναγιωτόπουλου και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή στον μεθοριακό σταθμό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, λόγω της αυξανόμενης  συγκέντρωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο συγκεκριμένο σημείο.

Η επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στις Καστανιές και τα εύσημα σε όσους φυλάσσουν τα σύνορα της χώρας, έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά και σημειολογία καθώς το προηγούμενο διάστημα, αμφισβητήθηκε η αποτελεσματικότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Στο πλευρό των αρχών οι κάτοικοι

Παρά την ένταση που επιχειρεί να διατηρήσει η Άγκυρα στις Καστανιές, πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των αστυνομικών και των στρατιωτικών βρίσκονται οι κάτοικοι της Ορεστιάδας, οι οποίοι βοηθούν τις αρχές, με κάθε μέσο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κυνηγών, οι οποίοι έχουν επισημάνει σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και του στρατού τα σημεία που χρησιμοποιούν λαθροδιακινητές για να περνούν στη χώρα μας, πρόσφυγες και μετανάστες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *