Saturday , 27 April 2024

Η ευκαιρία της Ελλάδας να ενταχθεί στην παγκόσμια αγορά των ημιαγωγών

Του Γ. Κατσιάνη

Την περίοδο της πανδημίας, καταγράφηκε σημαντική καθυστέρηση ως προς την παράδοση καινούργιων ΙΧ και την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Αιτία ήταν η έλλειψη ημιαγωγών (microchips) (φωτογραφία), απαραίτητο υλικό για την λειτουργία κυρίως ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών και οχημάτων.

Η ραγδαία αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης που καταγράφηκε στο β’ μισό του 2021, σε σχέση με το 2020, προκάλεσε σημαντικό έλλειμα σε ημιαγωγούς, με αποτέλεσμα πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να αναζητήσουν microchips σε τρίτες χώρες.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αυτονομία της, η Κομισιόν προχώρησε στην θέσπιση του νόμου «Chips Act», βάσει του οποίου μέχρι το 2030 θα διατεθούν πόροι, ύψους  42 δισ. ευρώ από δημόσιους πόρους για επενδύσεις στην αλυσίδα ημιαγωγών.

Στόχος είναι η αύξηση του μεριδίου της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, η οποία σήμερα κατέχει το 10%.

Αυτό ακριβώς το σημείο αποτελεί μια καίρια ευκαιρία για την Ελλάδα να σκεφτεί και να αποφασίσει ποιο μέρος της (ευρωπαϊκής) εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να αναλάβει και ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να διασφαλιστεί ότι οι νέοι της εκπαιδεύονται για τη βιομηχανία των ημιαγωγών και τις μυριάδες εφαρμογές τους στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *