Friday , 26 April 2024

Η Ε.Ε. παρακολουθεί στωικά τον χειμώνα που πλησιάζει και την άνοδο της ακροδεξιάς

Του Γ. Κατσιάνη

Με θλίψη διαπιστώνω ότι εδώ και επτά μήνες, η ηγεσία της Ε.Ε. αδυνατεί να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση.

Αντί να υιοθετήσουν εναλλακτικές λύσεις που θα λύσουν τον γόρδιο δεσμό της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία, οι Βρυξέλλες συνιστούν μείωση της κατανάλωσης.

Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Πιθανόν, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δεν βλέπουν ότι η διατήρηση του προβλήματος θα επιφέρει κοινωνικές αναταραχές, το επόμενο διάστημα.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Σουηδία) δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις μελλούμενες πολιτικές εξελίξεις.

Στη χώρα μας, η ενεργειακή κρίση ενδεχομένως να αποτελέσει και την αφορμή για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι υφίσταται σημαντική πολιτική φθορά.

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα;

Προφανώς, τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν.

Το σίγουρο είναι ότι μετά την διετή περίοδο της πανδημίας, η Ε.Ε. εμφανίζεται ανέτοιμη να διαχειριστεί την μετά Covid εποχή.

Η λήψη οικονομικών μέτρων ενίσχυσης των χωρών, κατά το παράδειγμα της διετούς περιόδου της πανδημίας, αποτελεί μονόδρομο.

Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *