Friday , 29 March 2024

“Η κάρτα σας έχει τεθεί σε αναστολή”

Του Γ.Κατσιάνη

Νέες μεθόδους μηχανεύονται οι επιτήδειοι, προκειμένου να ξεγελάσουν τους πολίτες και να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά, με την αποστολή μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (email).

Όπως κατήγγειλε αναγνώστρια του thesseconomy.gr, ένα τέτοιο μήνυμα με την ένδειξη “help” δέχτηκε τις προάλλες.

“Το ηλεκτρονικό μήνυμα είχε το εικονίδιο της Εθνικής τράπεζας και έγραφε ότι από τις 24 Δεκεμβρίου δεν θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την κάρτα μου αν δεν έχω ενεργοποιήσει το νέο σύστημα, το οποίο εγγυάται μεγαλύτερη ασφάλεια στις λειτουργίες”, δήλωσε η καταγγέλλουσα.

Μάλιστα, ο επιτήδειος ανέφερε ότι “εάν η απαιτούμενη ενέργεια (ενημέρωση ασφαλείας, έλεγχος δεδομένων) δεν πραγματοποιηθεί εντός της καθορισμένης περιόδου 1 ημέρας, η τραπεζική κάρτα θα μπλοκαριστεί και δεν θα μπορεί να κάνει (σ.σ. ο κάτοχος) περαιτέρω συναλλαγές ή ανάληψη μετρητών από το ΑΤΜ του τραπεζικού μας υποκαταστήματος”(φωτογραφία).

Το μήνυμα ολοκληρώνονταν με την επιλογή “ενεργοποίηση τώρα” που αποτελεί και την αφετηρία για την είσοδο του κακόβουλου λογισμικού (spam) στα προσωπικά δεδομένα του αφελή παραλήπτη.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες καλούν τους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τονίζοντας ότι “δεν θα ζητήσουν ποτέ και με κανέναν τρόπο τους κωδικούς και τα προσωπικά τους δεδομένα, μέσω email ή μέσω sms”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *