Thursday , 18 April 2024

Η καθηγήτρια μικροβιολογίας Μαρία Χατζηδημητρίου στο ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα (Συνέντευξη στο Thesseconomy.gr)

Την εμπειρία που έχει αποκτήσει μέσα από την ενασχόληση με το ιατρικό επάγγελμα αλλά και από την πολυετή θητεία της στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης επιθυμεί να καταθέσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η κ.Μαρία Χατζηδημητρίου υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την “Αλληλεγγύη”. Στόχος της ίδιας να μεταφέρει το μήνυμα της πρόληψης και να εξασφαλίσει ποιοτικότερες παροχές υγείας στους πολίτες.
Κυρία Χατζηδημητρίου ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση και να συ στρατευτείτε με την “Αλληλεγγύη” και τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;
“Μετά την εικοσαετή πορεία μου και τις μάχες που έχω δώσει για την εκπροσώπηση των συναδέλφων μου στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ένιωσα αρκετά έμπειρη να εκπροσωπήσω και να διεκδικήσω για τους κατοίκους της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας καλύτερες συνθήκες ζωής. Θεωρώ ότι είναι χρέος μου να συμμετάσχω στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω του ότι είναι το αμεσότερο και αντιπροσωπευτικότερο πεδίο πολιτικής δράσης, οπότε μέσω της ιδιότητας μου ως Περιφερειακής Συμβούλου πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων. Εκτιμώ προσωπικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και το έργο που έχει επιτελέσει καθόλη την διάρκεια της θητείας του ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, οπότε η υποψηφιότητά μου μέσω του συνδυασμού του ήταν η μοναδική μου επιλογή”.

Τι λέτε για την γυναικεία παρουσία σε θέσεις διοίκησης και πιο συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση;
“Είναι γεγονός πως χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.
Οι γυναίκες και οι άντρες είναι ίσοι, ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντοτε στην πράξη. Ο νόμος για την αυξημένη παρουσία γυναικών στα ψηφοδέλτια εφαρμόζεται και η πράξη θα δείξει τα αποτελέσματά του.
Ωστόσο, η αίτια του προβλήματος δεν είναι ότι οι γυναίκες δεν έχουν διάθεση για ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά το ότι υπάρχουν δυσκολίες στον συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ότι οι οικογενειακές ευθύνες δεν είναι ισομερώς κατανεμημένες και ότι υφίστανται ακόμη διακρίσεις στον χώρο εργασίας. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος της γυναικείας εκπροσώπησης στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η δημιουργία συνθηκών για την συμμετοχή τους. Θεωρώ ότι αυτή είναι η αφετηρία για την επίλυση του θέματος και μέσω της συμμετοχής μου στην Περιφέρεια θα επιδιώξω με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή την προστασία της μητρότητας, την επανένταξη μητέρων στην αγορά εργασίας, την δημιουργία θέσεων απασχόλησης για γυναίκες, την δημιουργία προγραμμάτων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των γυναικών και την απόκτηση γνώσεων και την με κάθε τρόπο υποστήριξη της γυναίκας και της μητρότητας”.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα μεγαλύτερα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σε ποιους τομείς πρέπει να επικεντρωθεί το έργο της επόμενης διοίκησης;
“Κατά την γνώμη μου τα μεγαλύτερα ζητήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι:
⦁ Η προστασία του περιβάλλοντος
⦁ Η προστασία της δημόσιας υγείας
⦁ Η ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
⦁ Η ενίσχυσης της απασχολησιμότητας
⦁ Η προστασία της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας
⦁ Η φροντίδα των ηλικιωμένων
⦁ Η βελτίωση του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου”

Με ποιόν τομέα θα ήθελε να ασχοληθεί και από που εκτιμά η Μαρία Χατζηδημητρίου ότι μπορεί προσφέρει περισσότερα στην περιφέρεια;
“Λόγω της μακράς επί εικοσαετίας ενασχόλησής μου με τα ιατρικά θέματα στο πλαίσιο της δράσης μου στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όπου διατελώ ως Γενική Γραμματέας, θεωρώ ότι έχω την εμπειρία, την όρεξη και την τεχνογνωσία να συνδράμω στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της υγείας. Το όραμα και οι στόχοι μου αφορούν σε:
⦁ Δράσεις για την υγεία και την υποστήριξη της κοινωνίας
⦁ Προγράμματα ΔΩΡΕΑΝ εμβολιασμών
⦁ Υλοποίηση έργων καταπολέμησης των κουνουπιών μέσω συστηματικών ψεκασμών
⦁ Προγράμματα ιατρικής φροντίδας για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
⦁ Διασφάλιση πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων
⦁ Υλοποίηση έργων ανακαίνισης και βελτίωσης εγκαταστάσεων νοσοκομείων και παροχή σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
⦁ Δράσεις για την μείωση της υπογεννητικότητας
⦁ Ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας σε άνεργες μητέρες με σκοπό την ένταξή τους στην αγορά εργασίας
⦁ Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας
⦁ Δράσεις για την έρευνα και την απασχόληση
⦁ Υλοποίηση προγραμμάτων βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας
⦁ Προσέλκυση και απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, με σκοπό την διατήρηση τοπικά του ερευνητικού δυναμικού και της διασφάλισης της απασχόλησης”

Γιατί να επιλέξει κάποιος να ψηφίσει Αλληλεγγύη και Μαρία Χατζηδημητρίου;
“Ο συνδυασμός μας περιλαμβάνει εκλεκτούς, αξιόλογους και μάχιμους υποψηφίους, οι οποίοι υποσχόμαστε να υπηρετήσουμε τους κατοίκους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό την καθοδήγηση του εμπνευσμένου αρχηγού του συνδυασμού μας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Προσωπικά υπόσχομαι άοκνη εργασία, πλήρη αφοσίωση, επιμονή στην συμμετοχικότητα, την διαβούλευση και την επικοινωνία με τους κατοίκους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να επιτευχθεί ο πρωταρχικός και μοναδικός μου στόχος, η υπηρέτηση των αναγκών τους”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *