Thursday , 25 April 2024

Η κινητικότητα των τουρκικών δυνάμεων σε Έβρο και Κύπρο, ο «θερμός» Ιούλιος και το…όπλο της Αθήνας

Του Γ. Κατσιάνη

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αφορμή στάθηκαν οι πληροφορίες που φτάνουν στο Πεντάγωνο για την καλλιέργεια νέου σκηνικού έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, σε Έβρο και Κύπρο.

Ειδικότερα, το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν αναφορές που έκαναν λόγο για τη συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του στελέχους του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ερκούτ Σαχάλι ότι σε διάστημα έξι ημερών μεταφέρθηκαν συνολικά 4.000 στρατιώτες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προκάλεσαν την κινητοποίηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thesseconomy.gr, στη σύσκεψη που ακολούθησε αποφασίστηκε η ενίσχυση της ελληνοτουρκικής μεθορίου με την αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία, στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης τυχόν «θερμού» επεισοδίου στον Έβρο, ως συνέχεια της έντασης που επικράτησε στις αρχές Μαρτίου.

«Ο Ιούλιος θα είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων μήνας στο πλαίσιο της διπλωματικής  υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο των επετειακών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Καβάλας.

Πρόκειται, ουσιαστικά για απάντηση στην προκλητικότητα της Άγκυρας, η οποία επιχειρεί να ανοίξει νέα «σελίδα» έντασης στην περιοχή, προωθώντας τις αλυτρωτικές της διεκδικήσεις.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *