Wednesday , 8 May 2024

Η κυβέρνηση «μπλοκάρει» τις αγροτικές κινητοποιήσεις με αποζημιώσεις

Του Γ.Κατσιάνη

Δύο μόλις 24ωρα πριν την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) επιστρατεύει την καταβολή αποζημιώσεων σε παραγωγούς που επλήγησαν οικονομικά από την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναγγελία της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Ειδικότερα, θα καταβληθεί αποζημίωση 135-150 ευρώ ανά στρέμμα σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα με ζημιές 40% και 50%, αντίστοιχα.

Στα μήλα η αποζημίωση που θα καταβληθεί, διαμορφώνεται σε 250-300 ευρώ το στρέμμα και αντίστοιχα στο κάστανο στα 150 ευρώ το στρέμμα.

«Η σημερινή αναγγελία των αποζημιώσεων στην Ε.Ε., αποδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την άμεση στήριξη των παραγωγών σε μια δύσκολη καλλιεργητική περίοδο, λόγω τόσο της απρόβλεπτης εξωγενούς ενεργειακής αλλά και της πλέον μόνιμα παρούσας κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ.Γεωργαντάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *