Monday , 24 March 2025

Η λειψυδρία «δοκιμάζει» τις αντοχές των αγροτών – Πάνω από 50.000 αγρότες δίνουν… μάχη στον κάμπο των Σερρών

Οι συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού μπορεί να… δοκιμάζουν τις αντοχές του αστικού πληθυσμού όμως για τον αγροτικό κόσμο είναι ένας αγώνας επιβίωσης που… επιδίδεται σε καθημερινή μάχη προκειμένου να ποτιστούν οι καλλιέργειες.

«Μάχη» στον κάμπο των Σερρών
Στο νομό Σερρών περισσότεροι από 50.000 αγρότες καθημερινά βρίσκονται στον κάμπο προκειμένου να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Όπως είπε στο thesseconomy.gr ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος «οι αγρότες μας έχουν κουραστεί φέτος γιατί σκεφτείτε δεν είναι μόνο τα έξοδα που αντιμετωπίζουν, όλη την ημέρα βρίσκονται στον κάμπο. Είναι πρωτοφανής η φετινή χρονιά. Δεν θυμάμαι στη ζωή μου τέτοιο παρατεταμένο καύσωνα και τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες. Δεν είχαμε ποτέ. Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Όταν έχουμε κάθε μέρα 38 βαθμούς όσο νερό χρειαστήκαμε για να αρδεύσουμε τα χωράφια μας τόσο εξατμίστηκε.

Οι αρδεύσεις
«Είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά είμαστε στο τέλος τώρα. Όμως τα δύσκολα είναι μέχρι τις 25 Ιουλίου. Από κει και πέρα περιορίζεται στο μισό η ανάγκη της αρδεύσεως, γιατί θα δοθούν πολλές χιλιάδες στρεμμάτων από καλαμπόκια για ενσίρωση, δηλαδή για ζωοτροφή. Όπως είναι πράσινο το καλαμπόκι το αλέθουν και το κρατάνε για τροφή των ζώων. Ήδη, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί ξεκινάνε από αύριο να μαζεύουν. Για να ξέρετε, πρώτο σε κατανάλωση νερού είναι το ρύζι, δεύτερο είναι το καλαμπόκι -κι ανάλογα βέβαια με τις ποσότητες που καλλιεργούνται (με βαμβάκι) γιατί μπορεί να είναι μεγαλύτερες από αυτές του καλαμποκιού- έπεται, τρίτο, το βαμβάκι. Γιατί το βαμβάκι είναι ένα φυτό που δεν χρειάζεται τόσο πολύ νερό όσο τα άλλα δύο. Είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά λόγω της πρόνοιας, που υπήρχε με το νερό που κρατήσαμε, θα μπορέσουμε να βγάλουμε έστω και δύσκολα τη χρονιά», διευκρινίζει ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών.

Πρώτη φορά «στέγνωσε» ο Αγγίτης
Όπως εξομολογείται ο κ. Σπυρόπουλος, «στις Σέρρες υπάρχει η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων και ο Αγγίτης ποταμός. Εγώ εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα και σπάνια είχε φτάσει σε σημείο να μην έχει έστω ένα πόντο νερό αυτό το ποτάμι. Σήμερα δεν έχει τίποτα. Ο Αγγίτης φέτος έχει… ξεραθεί. Το νερό αυτό σκεφτείτε ότι έπεφτε μέσα στον Στρυμόνα. Τώρα ελπίζουμε σε βροχές, ψηλά στα βουνά, για να ξαναέχει νερό το ποτάμι. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων χωρίς ένα πόντο νερό. Να περιοριστεί ναι. Να είναι λίγο το νερό ναι. Αλλά νερό μηδέν ποτέ! Αυτό το νερό ήταν και το περίσσευμά μας. Αν εκεί είχε νερό τώρα θα μας βοηθούσε στη λειψυδρία. Όλα αυτά τα μικρά κομματάκια, όπως είναι και του Αγίου Ιωάννη που έχει νερό αλλά έχει περιοριστεί κι αυτό, στο ένα τρίτο, θα μας βοηθούσαν. Είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά είμαστε στο τέλος τώρα», προσθέτει ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών.

Πολύτιμη η Κερκίνη
Όμως το πολύτιμο αγαθό του νερού υπάρχει σε επάρκεια στο νομό Σερρών χάρη στη τεχνητή λίμνη της Κερκίνης. Γιατί όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης, «εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε στην περιοχή μας τη λίμνη Κερκίνη, η οποία επειδή τα τελευταία χρόνια γίνανε έργα μπορούμε και κρατούμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Πάντοτε όμως σε συνδυασμό με το νερό που χρειάζεται για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής. Είναι κάτι που έχουμε κι είναι μοναδικό. Πρέπει να το προσέξουμε. Όλα αυτά είναι μια συνισταμένη. Η λογική και η συνεργασία είναι η αρμονία για τα καλά αποτελέσματα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *