Saturday , 27 April 2024

“Η μαύρη βίβλος της εργοδοσίας στην πανδημία” από το ΠΑΜΕ

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε τον πρώτο τόμο της “Μαύρης Βίβλου της εργοδοσίας” στην πανδημία και δημοσιεύει αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων σε όλη την Ελλάδα.

Στον τομέα των μεταφορών και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει την ελλιπή απολύμανση των χώρων δουλειάς και χορήγηση ελάχιστων μέσων προστασίας στον ΟΑΣΘ και τον ΟΣΕ.

Επιπλέον, για την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκη, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι “στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης οι υπηρεσίες λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία 1.800 εργαζομένων. Επίσης, στις υπηρεσίες της ίδιας αποκεντρωμένης, δεν έχουν χορηγηθεί μέσα ατομικής προστασίας, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις κτιρίων και αυτοκινήτων”.

Στα ΕΛΠΕ καταγγέλλει ότι συνυπογράφτηκε από την πλειοψηφία του σωματείου η πρόταση της εταιρίας που προβλέπει έως 30 Απριλίου 12ωρη απασχόληση.

Στον κλάδο του επισιτισμού στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν απολύσεις σε εστιατόρια, φαστφουντ, σε αλυσίδες καφέ, και σε  μπαρ. Σε εταιρίες γρήγορου φαγητού έγιναν τροποποιήσεις συμβάσεων.

Στον κλάδο του τουρισμού, μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης έχουν προχωρήσει σε απολύσεις πριν ακόμη αναγγελθούν τα μέτρα.

Στον κλάδο του εμπορίου, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι δε γίνεται καθαριότητα στα καταστήματα όσο είναι ανοικτά, την ώρα που οι εργαζόμενοι που έχουν ύποπτα συμπτώματα έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες και εργαζόμενους.  Κάποια σούπερ μάρκετ δε χορηγούν πάντα στους εργαζόμενους το ρεπό που δικαιούνται.

Αίσθηση δε, προκαλεί η καταγγελία ότι σε γνωστή αλυσίδα καλλυντικών στη Θεσσαλονίκη, η διεύθυνση καταστημάτων καλλυντικών,αμέσως μετά την αναστολή λειτουργίας που επιβλήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προσπάθησε να τα κρατήσει ανοιχτά με τη δικαιολογία ότι είναι …περίπτερα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *