Του Γ.Κατσιάνη
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν ΗΠΑ και Ε.Ε. ως προς την αντιμετώπιση της ύφεσης.
Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια (στο 5%-5,25%), μετά από δέκα(!) συνεχόμενες αυξήσεις.
“Στόχος είναι να αποτιμηθούν οι επιπρόσθετες πληροφορίες και οι επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική”, τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Fed.
Το “ράλι” των αυξήσεων στα επιτόκια, το προηγούμενο διάστημα, είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 4%, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό των δύο τελευταίων ετών.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε στην όγδοη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων μέσα σε ένα χρόνο!
Ειδικότερα, ενίσχυσε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια (0,25%) σε μια προσπάθεια να μειώσει και άλλο τον πληθωρισμό, ο οποίος “τρέχει” με ρυθμό 6,1%.
Ωστόσο, η νέα αναπροσαρμογή των επιτοκίων αναμένεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων (με κυμαινόμενο επιτόκιο), περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των δανειοληπτών.
Ειδικότερα, στα στεγαστικά δάνεια, όπου έξι στα δέκα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, η νέα αύξηση αναμένεται να επιφέρει επιπλέον ετήσια επιβάρυνση 1.200-1.500 ευρώ, ανάλογα με την διάρκεια του δανείου.
Συνεπώς, η μετατροπή του κυμαινόμενου σε σταθερό επιτόκιο είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να αποφύγουμε… δυσάρεστες εκπλήξεις.