Saturday , 20 April 2024

Η νέα κανονικότητα έρχεται και είναι κοντά

Του Ιωάννη Γ. Ρουκά,Οικονομολόγος

Γράφονται πολλά, λέγονται ακόμα περισσότερα, για τη “νέα κανονικότητα” που θα έρθει όταν όλο αυτό με την πανδημία του COVID – 19, έρθει στο τέλος του.

Το τέλος, βέβαια, μπορεί να το τοποθετήσουμε, ενδεχομένως κοντά, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ πρόσφατα αλλά σίγουρα τα “απόνερα” θα τα έχουμε μέχρι το τέλος του 2021, αρχές του 2022.

Σίγουρα, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, που προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, σε σχέση και με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και ο εμβολιασμός παραδοσιακών πελατών μας, όπως οι Βρετανοί και οι Ισραηλινοί, προσδοκούμε να φέρουν περισσότερα έσοδα από το 25% που είχαμε το 2020 (επί του 2019), στον τουρισμό μας και σε όλα τα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτόν. Σίγουρα επίσης, η Ελλάδα πλασάρεται σαν μία ασφαλής χώρα και αν διαβάσουμε και τις προβλέψεις του TUI, και οι πιο βόρειοι πελάτες μας, θα μας προτιμήσουν φέτος. Όμως, αυτό φυσικά, δεν φτάνει.

Ούτε για να ανακάμψουμε, ούτε για να επανέλθουμε στην κανονικότητα που όλοι μας αποζητούμε. Ποια θα είναι όμως αυτή η κανονικότητα; Προσωπικά πιστεύω, ότι η νέα κανονικότητα, θα είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν που ζούσαμε μέχρι το Μάρτιο του 2020. Σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

Αν εστιάσουμε στην οικονομία, αυτό που πιστεύω ότι θα δούμε μπροστά μας, λόγω και των πολύ καλών επιδόσεων της χώρας μας (που αναγνωρίζονται άλλωστε και από το πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές), είναι η συνέχιση της εμπιστοσύνης εταίρων, συμμάχων και αγορών. Μη ξεχνάμε ότι εν μέσω πανδημίας προχωρήσαμε τόσες μεταρρυθμίσεις, που αμέσως αγκαλιάστηκαν από όλους τους πολίτες.

Μεταρρυθμίσεις που δίνουν ποιότητα ζωής, μας γλιτώνουνε από αγκυλώσεις δεκαετιών, μας πάνε μπροστά. Στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας, σίγουρα, είναι μια εποχή που όλοι πρέπει να ανασυνταχθούν και να δουν πως θα πορευτούν στο μέλλον. Η λογική της παραοικονομίας, του παρασιτισμού, οδεύει προς το τέλος της με αφορμή την πανδημία, όπου για να βοηθηθούν πολλοί, έπρεπε να γίνει χρήση των επίσημων στοιχείων (και άρα αντικειμενικών), όπου κάποιοι έχοντας κομμάτι των εργασιών τους εκτός συστήματος, ακόμα και εξ ολοκλήρου, μένουν εκτός των παροχών.

Και παροχές έχουν δοθεί περί τα 24 δις ευρώ μέχρι τώρα που μιλάμε. Άρα θα σκεφτεί πολύ κάποιος την πιθανότητα, ότι για να μπορεί να καρπωθεί βοηθημάτων, ακόμα και επιχορηγήσεων, ή και φθηνού δανεισμού, θα πρέπει να είναι όλα στο φως.

Στο κομμάτι της εργασίας, πάλι, αδήλωτοι εργαζόμενοι, εν μέσω πανδημίας δεν μπορούν αν μπουν σε αναστολή, ακόμα και να κυκλοφορήσουν, επομένως, ΠΡΕΠΕΙ να δηλωθούν.

Αυτό θα φέρει και ασφάλεια στους εργαζόμενους που ζούσαν “κάτω από τα ραντάρ”, ασφάλιση τους, κανονικότητα. Επομένως, αν σκεφτούμε μόνο αυτά τα δύο παραδείγματα, αμέσως, η Οικονομία θα αλλάξει. Θα αρχίζει να “εμφανίζεται” ένα κομμάτι (σίγουρα θα έχουμε πάλι κομμάτι εκτός), αδήλωτου ΑΕΠ, εργαζομένων κλπ όπου θα έχει άμεση επίπτωση θετική αρχικά για το κράτος μέσω ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και εισφορών, αλλά σε λίγο καιρό και για επιχειρήσεις και εργαζόμενους μέσω χρήσης προγραμμάτων ΕΣΠΑ, γενικότερα επιχορηγήσεων, προγραμμάτων επιδοτούμενου δανεισμού, κλπ. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες πιστεύω ότι θα σκεφτούν περισσότερο πια, την πιθανότητα, τη δυνατότητα συνεργιών και συνεργασιών σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Ήδη, κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσοι μπόρεσαν να συνεργαστούν μεταξύ τους, να κάνουν χρήση ο καθένας του ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος αλλά και να στραφούν φυσικά και στο εξωτερικό, κατάφεραν να επιβιώσουν και να διακριθούν.

Και είμαι σίγουρος, ότι αν δούμε και το ποιοι τα κατάφεραν και με τη βοήθεια του κράτους φυσικά, εν μέσω πανδημίας, θα δούμε πάλι αυτούς που είχαν και έχουν ανοιχτά μυαλά σε συνεργασίες και εξωστρέφεια. Άρα, η νέα κανονικότητα, για μας εδώ στην Ελλάδα τουλάχιστον, θεωρώ ότι θα είναι η προσαρμογή σε μία κανονικότητα που σε άλλες χώρες ισχύει εδώ και χρόνια, αλλά εδώ, έπρεπε να έρθει μια πανδημία για να το καταλάβουμε.

Φυσικά, με την κυβερνητική αλλαγή τον Ιούλιο του 2019, ο ελληνικός λαός, έδειξε, ότι πλέον η κοινή λογική πρέπει να επικρατήσει στη χώρα μας, μαζί βέβαια με την απαλλαγή μας από λογικές δήθεν προοδευτικότητας που μας κρατούσαν δέσμιους, χάνοντας μάλιστα αρκετά τρένα ευκαιριών, εδώ και δεκαετίες.

Οι Έλληνες, θα δώσουν το καλό παράδειγμα, μέσα από την προσαρμογή τους στη νέα αυτή κανονικότητα, διότι τα ταλέντα τους είναι πολλά και λόγω των διάφορων βαριδίων και συμπλεγμάτων από το παρελθόν, δεν μπορούσαν πιο συλλογικά να τα εμφανίσουν.

Η υπομονή, η επιμονή, η πειθαρχία, η εργατικότητα, η αυτοθυσία, η δημιουργικότητα, η ευελιξία και η εφευρετικότητα που έδειξαν το διάστημα της πανδημίας, θα είναι τα όπλα των Ελλήνων που μαζί με τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας που θα γιορτάσουμε φέτος από τους Τούρκους, θα μας κάνουν να γιορτάσουμε και την απεξάρτησή μας από τον κακό μας εαυτό, διότι αυτός είναι και ο μόνος μας εχθρός. Θα τα καταφέρουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *