Friday , 26 April 2024

Η οργή για την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών είναι αρκετή για να αποδομήσει μια κυβέρνηση

Του Γ. Κατσιάνη

Στις αρχές της εβδομάδας, όλα ήταν έτοιμα για την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να εξαγγείλει σήμερα, Παρασκευή 3 Μαρτίου ότι οι πρώτες κάλπες θα στηθούν στις 9 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος αντιμετώπιζε και το εσωτερικό πρόβλημα του Παύλου Πολάκη.

Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να επισκεφτεί την Τετάρτη και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιούσε επισκέψεις σε στρατόπεδα και σε έργα ενώ θα μιλούσε το απόγευμα στο ΔΑΚ Σταυρούπολης.

Το δυστύχημα των Τεμπών

Και ξαφνικά, αργά το βράδυ της Τρίτης, σημειώνεται το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η χώρα βυθίζεται στο πένθος.

Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από τα σωστικά συνεργεία μετατρέπεται σε εφιάλτη, όσο μεγαλώνει  η λίστα των θυμάτων.

Όπως είναι φυσικό, το θετικό κλίμα για την κυβέρνηση αλλάζει άρδην, με την παραίτηση του μέχρι πρότινος αρμόδιου υπουργού, Κ. Καραμανλή και της διοίκησης του ΟΣΕ.

Το εθνικό πένθος και οι ευθύνες που υπάρχουν για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος αποδομούν το αίσθημα της ασφάλειας που έχει καλλιεργήσει στους πολίτες η κυβέρνηση, κατά την διάρκεια της θητείας της.

Η αλλαγή σχεδίων

Ακολουθούν συσκέψεις επί συσκέψεων και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί «ανθρώπινου λάθους», με τους συγγενείς των θυμάτων να απαιτούν δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών.  

Μια τραγωδία είναι αρκετή για να βυθίσει το κυβερνητικό έργο και να την οδηγήσει ακόμα και σε ενδεχόμενη ήττα, ως αποτέλεσμα της λαϊκής οργής.  

Ωστόσο, ο χρόνος είναι γιατρός, ακόμα και αν ο πόνος είναι ατελείωτος για τους συγγενείς των θυμάτων που αναζητούν απεγνωσμένα μια απάντηση στο «γιατί».  

Η μετάθεση των εκλογών, ένα μήνα αργότερα, ίσως να λειτουργήσει ανασταλτικά στο αίσθημα της αγανάκτησης που κυριεύει σήμερα εκατομμύρια Έλληνες.  

Ίσως και όχι…         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *