Friday , 26 April 2024

Η πρωτοποριακή συσκευή του ΕΚΕΤΑ που προστατεύει τις επιχειρήσεις από τις επιθέσεις των χάκερ

Του Γ. Κατσιάνη

Μια πρωτοποριακή συσκευή που προστατεύει τις επιχειρήσεις από τις επιθέσεις χάκερ, οι οποίοι επιδιώκουν να παραβιάσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας και να υποκλέψουν απόρρητα δεδομένα, ανέπτυξε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Πρόκειται για την Fortika Getaway, μια συσκευή μικρού μεγέθους και μικρού κόστους, στην οποία είναι ενσωματωμένος ο επιταχυντής υλικού (hardware accelerator).

Η συγκεκριμένη συσκευή παρέχεται με ένα προεγκατεστημένο σύνολο βασικών υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας του Fortika και μπορεί είτε να αντικαταστήσει τον εταιρικό router (δρομολογητή), είτε να λειτουργεί παράλληλα με τον υφιστάμενο router.  

Τα οφέλη

Η συσκευή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Fortika και η καινοτομία του έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, μέσω των οποίων εντοπίζονται οι καταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως «μη ομαλές», επιλέγεται η στρατηγική αντιμετώπισης τους και στη συνέχεια, εκδίδονται ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο προς τον διαχειριστή του εταιρικού δικτύου και συλλέγονται στοιχεία από την αναγνώριση της απειλής.

Να σημειωθεί ότι το έργο Fortika υλοποιήθηκε από μια κοινοπραξία 16 εταίρων από εννιά χώρες της Ε.Ε., με επικεφαλής εταίρο το ΕΚΕΤΑ και αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως success story από την Κομισιόν.

Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση του έργου https://fortika-project.eu.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *