Wednesday , 24 April 2024

“Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει νόημα. Ανύπαρκτη η πιθανότητα μετάδοσης στο δρόμο ή την παραλία” λένε οι ειδικοί – Τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες

Σοφία Ξανθοπούλου

Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας παντού επιβλήθηκε στη χώρα μας στις 24 Οκτωβρίου 2020 στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Είναι όμως αποτελεσματικό και ωφέλιμο το μέτρο αυτό;

Μιλώντας στο thesseconomy ο διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ιωάννης Κιουμής τόνισε ότι “η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους  δεν έχει κάποιο νόημα διότι η πιθανότητα μετάδοσης είναι περιορισμένη. Στα κορωνο-πάρτυ ωστόσο και όπου υπάρχει συγχρωτισμός, η περίπτωση μετάδοσης είναι υπαρκτή. Στο δρόμο ή στην παραλία η πιθανότητα μετάδοσης είναι ανύπαρκτη. Αν δεν έχουμε ακραίο συγχρωτισμό δεν έχουμε κίνδυνο. Η διαφορά είναι  στους κλειστούς χώρους που υπάρχει πυκνότητα του ιού. Στην ουσία η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι κυρίως ότι μεταφέρεις ένα μήνυμα . Αποδεικνύεται ωστόσο ότι δεν εχει όφελος”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης επεσήμανε ότι “όταν είσαι μόνος μέσα στο αυτοκίνητο η χρήση της μάσκας  δεν έχει  νόημα. Βοηθά στην πόλη, στην πόλη προστατεύει γιατί δεν ξέρεις πότε θα έρθεις αντικριστά με κάποιον. Όταν εισαι μονος σε ένα πάρκο ή ανοικτό χώρο δεν κινδυνεύεις χωρίς τη μάσκα. Πολλοί τη φορούν γιατί πότε δεν ξέρουν πότε θα έρθουν κοντά με τον άλλο. Για την πόλη είναι απαραίτητη. Καταλαβαίνω ωστόσο τον κόσμο που έχει κουραστεί. Το θέμα είναι ότι η υπόθεση αυτή με τον ιό  είναι καινούργια και κάθε μέρα βγαίνουν καινούργια δεδομένα”.

Τι έλεγαν πέρυσι οι λοιμωξιολόγοι

Φιλοξενούμενοι σε ενημερωτικές εκπομπές τόσο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας όσο και ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνιζαν ότι η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν έχει κανένα όφελος. Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλακόπουλος στην εκπομπή “ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ” με τον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση είχε πει : “Βλέπω στο δρόμο ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο μόνοι τους και να φοράνε μάσκα. Ο κορωνοϊός δεν είναι ελικόπτερο ούτε βόμβα από αεροπλάνο. Δεν μας έρχεται από το θεό. Μας έρχεται από τον συνάνθρωπό μας που είναι κοντά. Αν καθίσω μακριά από τον συνάνθρωπό μου ένα μέτρο για να μη φτάσουν τα σταγονίδια που έχουν μια βαρύτητα και πέφτουν κάτω. Δεν αιωρούνται και μένουν στον αέρα”.

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας σε ενημερωτική εκπομπή του OPEN είχε δηλώσει τα εξής: “Η μάσκα δεν προστατεύει τους υγιείς. Εάν φορέσετε μάσκα σε περίπου μια με δύο ώρες για έχει γεμίσει υγρασία, θα έχει γεμίσει με σκόνη και μάλλον θα είναι κίνδυνος . Η μάσκα προστατεύει μόνο τον πάσχοντα για να μην μεταδίδει ο πάσχων στους υγιείς. Εάν φοβάστε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό, μείνετε στο σπίτι και καλέστε τον ΕΟΔΥ. Ξεχάστε τις μάσκες, ξεχάστε τις συναθροίσεις”.

Ως “ηλιθιότητα” είχε χαρακτηρίσει τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους στην Κύπρο ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης. Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι “είναι κακός ο νόμος. Και είναι ένα καλό παράδειγμα της προχειρότητας και του ερασιτεχνισμού με τον οποίο αντιμετωπίστηκε όλο αυτό το θέμα της πανδημίας από την κυβέρνηση της Κύπρου. Ακούμε πολλές φαιδρότητες στην Κύπρο. Ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου σήμερα να βγάλει διάταγμα και να καταργήσει το μέτρο της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους διότι είναι μία ηλιθιότητα. Το να φοράει κανείς μάσκα σε εξωτερικό χώρο όταν δεν βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με κάποιον είναι ηλιθιότητα”.

Μάσκα και εμβόλιο

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σε διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να “πετάξουν” τις μάσκες όσοι έχουν εμβολιαστεί. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αυτό ο διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ιωάννης Κιουμής είπε ότι “εάν πιστοποιηθεί ποιοι εμβολιάστηκαν , θα μπορούσαν να μη φορούν μάσκα. Ακόμη και ο ECDC (σ.σ. ο αντίστοιχος ΕΟΔΥ της Ευρώπης) έχει πει  ακριβώς αυτό που είπε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ότι δηλαδή όσοι εμβολιάστηκαν δεν υπάρχει λόγος να φορούν μάσκα”. Σχετικά κάποιες χώρες όπως η Σουηδία που δεν επέβαλε τη χρήση της μάσκας ο κ. Κιουμής σημείωσε ότι “δεν αποσύρθηκε η χρήση της μάσκας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Εξακολουθούν οι περιορισμοί με τη μάσκα και στην ΕΕ. Στη Σουηδία  ωστόσο, δε φόρεσαν γιατί είναι θέμα Συντάγματος  της συγκεκριμένης χώρας. Η Σουηδία συνιστά αλλά δεν επιβάλλει.  Στο σύνολο των χωρών πάντως της ΕΕ λίγο πολύ ισχύουν οι δικοί μας κανόνες”.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης σχετικά με τη μη χρήση μάσκας σε όσους έκαναν το εμβόλιο σχολίασε ότι “όποιος έχει κάνει το εμβόλιο, έχει μικρή πιθανότητα να νοσήσει και αν νοσήσει θα το περάσει πολύ ελαφρά. Η ουσία είναι ότι δυο εμβολιασμένοι μπορούν να είναι πιο εύκολα χωρίς μάσκα”.

Τι ισχύει με τη χρήση μάσκας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Στην Ιταλία, η μάσκα έγινε υποχρεωτική παντού ως κύριο μέσο πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού. «Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν νέες αυστηρότερες απαγορεύσεις» εξήγησε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Το μέτρο κρίνεται αναγκαίο για να μην ξαναζήσει η χώρα τραγικές ημέρες σαν και εκείνες της περασμένης άνοιξης.

Η Ισπανία επισημοποίησε στις 30 Μαρτίου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλη την επικράτεια, ακόμα κι όταν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου σε δημόσιους χώρους, ένα μέτρο που δεν επιφέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα των Ισπανών, με εξαίρεση, ίσως, όταν πηγαίνουν στην παραλία. Από τον Μάιο του 2020, η μάσκα είναι υποχρεωτική, στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας Covid-19, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, τους κλειστούς χώρους και έως σήμερα στους δημόσιους χώρους, όταν δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων. Όμως, το τελευταίο αυτό σημείο αποσύρθηκε στην τελευταία έκδοση του κειμένου της “νέας κανονικότητας”, όπως το αποκαλεί η Ισπανία από την άνοιξη του 2020. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, επίσης, στο σχολείο από την ηλικία των έξι ετών, όπως και όταν κάνει κανείς ποδήλατο.

Στη Γαλλία η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ ειδικά στο Παρίσι και στις γύρω περιοχές η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους για όλους άνω των 11 ετών. Η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους περισσότερους χώρους εργασίας.

Στη Γερμανία όσοι δεν φορούν μάσκα μέσα σε καταστήματα ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο η Ολλανδία έκανε υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους με διάρκεια του μέτρου 3 μήνες με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 95 ευρώ. Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής δήλωσαν ότι θα ενημερώσουν τους πελάτες σχετικά με το μέτρο, αλλά δεν θα αρνηθούν την είσοδο σε αυτούς που δεν θα φορούν μάσκα.

Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας εκτίμησαν ότι η μάσκα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματική και επέμειναν στον σεβασμό της τήρησης των αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο των χεριών. Η Φινλανδία συνέστησε πλέον τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, η Νορβηγία στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, ενώ η Δανία την έχει καταστήσει υποχρεωτική στα ταξί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *