Friday , 12 July 2024

Η 25η Γιορτή Κερασιού στην Όσσα Θεσσαλονίκης – 500 κιλά κεράσια θα…γευτούν φέτος οι επισκέπτες

Η Όσσα λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, χτισμένη στις πλαγιές του όρους Βερτίσκος, σε υψόμετρο 650 μέτρων, είναι ένα από τα παλιά κερασοχώρια της περιοχής του Λαγκαδά. Όπως λέει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» Σοφία Καραϊωάννου «φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια της γιορτής του κερασιού. Στις 29 του μηνός, το Σάββατο, είναι η 25η γιορτή κερασιού. Μια γιορτή που έχει γίνει θεσμός πλέον».

Φέτος και γλυκό του κουταλιού
Κάθε χρόνο πάνω από 2.000 επισκέπτες συγκεντρώνονται στην περιοχή για να γευτούν τα πετροκέρασα και να διασκεδάσουν με τους ντόπιους κατοίκους του χωριού. Όπως θυμάται η κυρία Καραϊωάννου, «πριν από 25 χρόνια που ξεκινήσαμε να κάνουμε τη γιορτή υπήρχαν πιο πολλοί παραγωγοί. Υπήρχε βέβαια και μεγαλύτερη παραγωγή κερασιών. Αν και λιγοστά τώρα πια τα κεράσια μας, γιορτάζουμε και μοιράζουμε και στον κόσμο. Είναι εξαιρετικά σε γεύση τα κεράσια της περιοχής μας. Δεν ποτίζουμε τα δέντρα. Οι καρποί παράγονται μόνο με ό,τι στοιχεία παίρνουν από τον ήλιο και τη γη. Φέτος στη γιορτή θα προσφέρουμε στον κόσμο περίπου 500 κιλά κεράσια. Μάλιστα σκεφτήκαμε, για τα 25 χρόνια που συμπληρώνονται, με την είσοδο του κάθε επισκέπτη φέτος στο χώρο να τον κερνάμε πρώτα γλυκό του κουταλιού κεράσι και στη συνέχεια να έχουμε στα τραπέζια κεράσια φρέσκα ώστε να φάει ο κόσμος».

Από τους 110 έχουν μείνει μόνον 11 παραγωγοί
Όπως λέει η πρόεδρος του Συλλόγου «παλιότερα η περιοχή μας ήταν ένα χωριό που έβγαζε πάρα πολλά και ιδιαίτερα κεράσια, με ιδιαίτερη γεύση. Είναι πολύ νόστιμα γιατί είναι ποτιστικά, ξερικά κι αυτό τα κάνει πολύ νόστιμα. Δυστυχώς, όμως έχουν μείνει πλέον λίγοι παραγωγοί. Αλλά ακόμη η περιοχή μας έχει κεράσια. Παλαιότερα είχαμε 110 παραγωγούς κερασιών κι αυτή τη στιγμή έχουμε μόλις 11. Είναι ελάχιστοι οι εναπομείναντες καθώς η νεολαία έχει φύγει από το χωριό μας και οι μεγαλύτεροι πλέον σε ηλικία δεν ασχολούνται. Οπότε έχουν μείνει οι πιο ‘τολμηροί’, μπορώ να πω, για το συγκεκριμένο φρούτο του οποίου η καλλιέργεια είναι -να το πούμε κι αυτό -δύσκολη και στην παραγωγή του και στο μάζεμα».

Το «κονάκι του Παπουτσή»
Ιδιαίτερα δραστήριος ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» ιδρύθηκε το 1965. Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς τομείς, ενώ ανέλαβε αξιόλογες δράσεις, όπως η λειτουργία εντευκτηρίων στην Όσσα και τη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία Τράπεζας Αίματος, η έκδοση εφημερίδας, εκδηλώσεις για τη γυναίκα και τα παιδιά και άλλες δραστηριότητες. Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου «έχουμε τρία μουσεία, υπάρχει το παλιό παντοπωλείο, υπάρχει σαν μουσείο και το τσαγκαράδικο. Τώρα κάνουμε το ‘κονάκι του παπουτσή’ που είναι το μοναδικό στα Βαλκάνια. Παλιότερα το 80% των κατοίκων της Όσσας ήταν τσαγκάρηδες οπότε το επάγγελμα αυτό ήταν η κύρια δουλειά τους. Κατασκεύαζαν τα καλύτερα παπούτσια στη Βόρεια Ελλάδα τα οποία εμπορεύονταν όχι μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες περιοχές, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, τη Νιγρίτα και σε άλλα μέρη. Οπότε κάνουμε το μουσείο για τους βυρσοδέψες και τους τσαγκάρηδες. Υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμο το 2025».

*Η 25η Γιορτή του κερασιού θα αρχίσει στις 9.00 το βράδυ τους Σαββάτου, 29 Ιουνίου, στον προαύλιο χώρο, έκτασης δύο στρεμμάτων, του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Όσσας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *