Wednesday , 6 December 2023

Θεσσαλία: Κάτω από το νερό 200.000 στρέμματα στη Μαγνησία – Τεράστιες ζημιές σε Βόλο και Λάρισα

«Πνίγηκε» για μία ακόμη φορά η Θεσσαλία από την κακοκαιρία «Elias». Οι κάτοικοι… μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αγωνία για το μέλλον είναι μεγάλη ιδίως για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους.

Έβρεξε 100 φορές πάνω από το κανονικό στο Βόλο
Ο Βόλος έχει μετατραπεί ξανά σε λασπότοπο, ενώ προβλήματα υπάρχουν τόσο στην ηλεκτροδότηση, όσο και στην υδροδότηση της πόλης. Σε επιφυλακή είναι οι κάτοικοι σε κοινότητες του Παλαμά Καρδίτσας, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Στη Θεσσαλία ο όγκος νερού που έπεσε σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου προσέγγισε κατά πολύ εκείνον της πρόσφατης κακοκαιρίας «Daniel». Ο Βόλος θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη. Παρότι το νερό που δέχτηκε αθροιστικά η γη από την κακοκαιρία «Daniel» ήταν περισσότερο, εντούτοις η κακοκαιρία «Elias» εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες και καταστροφικές βροχοπτώσεις. Ενδεικτικό είναι- σύμφωνα με τους επιστήμονες- ότι συνολικά το φετινό Σεπτέμβριο στο Βόλο έβρεξε 100 φορές πάνω από το κανονικό.

«Βούλιαξε» η πόλη
Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και η πόλη «βούλιαξε» στη λάσπη. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο. Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι, ενώ αρκετές συνοικίες είναι ακόμη μέσα στο νερό. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στον Άνω Βόλο καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν μέσα στο περασμένο 24ωρο πάνω από 300 διασώσεις.

Στο Πήλιο
Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το «κατέβασμα» μέσα από τα ρέματα στη θάλασσα χιλιάδων τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές. Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Υπερχείλισε ο ποταμός Άναυρος
Στο περιφερειακό δίκτυο της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Κάτοικοι είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ πως είχαν να δουν τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο από το 1954. Μοναδικό θετικό σημάδι είναι πως αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε αρκετά μέρη.

Στη «μάχη» και ο στρατός
Οι δρόμοι της Μαγνησίας έχουν ανοίξει σε πολλά σημεία ενώ ακόμη δεν μπορεί να αποκατασταθεί η επικοινωνία με αρκετά χωριά. Ο στρατός επιχειρεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου προκειμένου να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές. Σιγά σιγά ανοίγουν οι επιχειρήσεις στο Βόλο, με τους υπαλλήλους του δήμου να αρχίζουν να κάνουν σταδιακά αποκομιδή των σκουπιδιών. Περίπου στο 70% του Βόλου έχει αποκατασταθεί το ηλεκτρικό ρεύμα με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να επιχειρούν σε πολλά σημεία για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και με την υδροδότηση με τις τοπικές αρχές να διοργανώνουν δωρεάν διανομή εμφιαλωμένου νερού.

Δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων
Συνολικά 1.820 κλήσεις έχει λάβει στην Π.Ε. Μαγνησίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου έως τις 7.00 χθες το πρωί της Πέμπτης (29/9). Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7.00 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έλαβε 10.503 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.814 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.579 άτομα.

Κάτω από τη λάσπη κοινότητες σε Καρδίτσα και Λάρισα
Και στη Λάρισα οι κάτοικοι συνεχίζουν τον… Γολγοθά τους. Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας, σε ορισμένα σημεία, έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλίας και Μαγνησίας είναι η λίμνη Κάρλα όπου 200.000 στρέμματα είναι ακόμη κάτω από τα νερά προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα. Οι ειδικοί αναζητούν λύση ώστε να αποχωρήσουν τα νερά προς τον Παγασητικό αλλά όπως λένε είναι εξαιρετικά δύσκολο. Στη Λάρισα, οι δήμοι δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων έχουν πλημμυρίσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ που… πνίγηκε στα νερά για τρίτη φορά -δύο φορές από την κακοκαιρία «Daniel» και μία από την κακοκαιρία «Elias»- κι έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους. Η κυκλοφορία στο χωριό γίνεται μόνο με τρακτέρ. Η παλαιά εθνική οδός παραμένει κλειστή. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης η Υπέρεια Φαρσάλων καθώς και τα χωριά Νίκη και Αρμένιο καθώς τα νερά δεν λένε να υποχωρήσουν
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξανά κοινότητες στον Παλαμά Καρδίτσας, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης. Τα χωριά Φύλλο και Ορφανά έχουν «πνιγεί» στα λασπόνερα.

Ανοίγουν σχολεία –συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση σε άλλα
Aπό σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία, μετά από τρεις εβδομάδες, ξεκινούν πλην των σχολείων που συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση καθώς οι σχολικές αίθουσες είναι πλημμυρισμένες. Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elias» τα οχήματα κινούνται πλέον κανονικά στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης και στην ΠΑΘΕ με τις αρχές να κάνουν έκκληση στους οδηγούς να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *