Saturday , 14 December 2024

Θεσσαλία: Οκτώ μήνες μετά, τί προκαταβολές έλαβαν οι πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι- Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις

Οκτώ μήνες μετά τη θεομηνία που έπληξε και ισοπέδωσε τη Θεσσαλία οι πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι δηλώνουν θύματα της γραφειοκρατίας, μια και οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για να επουλώσουν τις πληγές στα χωράφια και στις μονάδες τους, αλλά ούτε και για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους.

Η προκαταβολή των αποζημιώσεων
Οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι περιμένουν τα ρεαλιστικά μέτρα στήριξης, καθώς δικαιούχοι της «δωρεάν αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου και σταβλικών εγκαταστάσεων» καθίστανται μόνο όσοι έχουν προεξοφλήσει με ιδία κεφάλαια το συνολικό κόστος των απαιτούμενων δαπανών. «Έχουν λάβει μόνο προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ», όπως υποστηρίζουν. Για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις οι πληγέντες κτηνοτρόφοι έχουν λάβει μόνο το ποσό των 2.000-4000 ως πρώτη προκαταβολή.

Αναμένονται οι αποζημιώσεις
Το δεύτερο 15μερο του Ιουνίου αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης κατά τη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων για ζωοτροφές, εξοπλισμό και την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν από τη θεομηνία περιέγραψαν στον υφυπουργό μέλη της Ομοσπονδίας.

Οι ανησυχίες των κτηνοτρόφων
Τα καίρια προβλήματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό κλάδο και προβληματίζουν πολλούς κτηνοτρόφους, έθεσε από τη πλευρά της η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η μη καταβολή ακόμα των κοινοτικών ενισχύσεων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι τέλους του 2023. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα – όπως επισημάνθηκε – οι κτηνοτρόφοι να έχουν πρόβλημα τόσο με το τάισμα των κοπαδιών όσο και την οικονομική επιβίωσή τους.

Ανησυχία για το μέτρο 5.2
Οι κτηνοτρόφοι κατέθεσαν επίσης έντονους προβληματισμούς για τα ζητήματα που υπάρχουν σχετικά με το μέτρο 5.2, εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι δεν θα υλοποιηθεί. Από την πλευρά του ο υφυπουργός ζήτησε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για το μέτρο. Υπήρξε έντονη επισήμανση στον υφυπουργό ότι η υπομονή του κτηνοτροφικού κόσμου έχει εξαντληθεί και η άμεση λύση των προβλημάτων αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του κλάδου. Στη συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Δημήτρης Μπαλούκας, ο αντιπρόεδρος της επαρχίας Ελασσόνας Γιάννης Κουκόλης τα μέλη Νίκος Παλάσκας και Γιάννης Μπαρδανίκας και ο τεχνικός σύμβουλος Γιάννης Κόκουρας.

Η κτηνοτροφία των παρακάρλιων χωριών
Σε αντίστοιχα δυσμενή θέση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι των παρακάρλιων χωριών. Πέραν της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου, των ζωοτροφών και των σταβλικών εγκαταστάσεων, αντιμετωπίζουν καθημερινό πρόβλημα με την εκτροφή των ζώων τους. Οι βοσκότοποι γύρω από τον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας είναι πλημμυρισμένοι και προβλέπεται να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι βοσκότοποι αυτοί αποτελούσαν ανέκαθεν μόνιμο τόπο βοσκής των ζώων, ενώ σήμερα έχουν χαθεί. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό ζωικού κεφαλαίου, από βοοειδή και αιγοπρόβατα, που αριθμεί περίπου τριάντα χιλιάδες. Αυτά τα ζώα μεταφέρθηκαν στην κυριολεξία μέσα σε μια νύκτα σε άγονες και πετρώδεις εκτάσεις, ακατάλληλες για βοσκή. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών δυτικά της πόλεως του Βόλου και των περιοχών του δήμου Ρήγα Φεραίου, εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή το περασμένο καλοκαίρι. Οι εκτάσεις βοσκότοπων που έχουν καεί είναι μεγάλες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως και οι πλημμυροπαθείς. Σήμερα τα ζώα των συγκεκριμένων περιοχών υποσιτίζονται, μειώνοντας την προστιθέμενη αξία των κτηνοτρόφων και κατ΄ επέκταση το εισόδημά τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *