Sunday , 23 March 2025

Θεσσαλονίκη: Από σήμερα στην κυκλοφορία το ένα ρεύμα της γέφυρας Δενδροποτάμου – Αμφίδρομη η κίνηση – Πότε ανοίγει

Από τις 5.00 μ.μ. σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, δίνεται σε αμφίδρομη κίνηση το ένα ρεύμα της γέφυρας Δενδροποτάμου, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Κορδελιού – Ευόσμου. Με βάση τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, θα απαγορεύεται όμως η κυκλοφορία σε φορτηγά άνω των τρεισήμισι τόνων.

Μετά από δυόμιση μήνες
Μετά από σχεδόν δυόμισι μήνες «ανοίγει» το ένα ρεύμα της γέφυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει οι προετοιμασίες ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία το ένα ρεύμα της γέφυρας από το οποίο η κυκλοφορία θα γίνεται αμφίδρομα. Η επαναλειτουργία της θα αποσυμφορήσει την περιοχή καθώς έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση λόγω και της γειτνίασης με τον σταθμό των ΚΤΕΛ Μακεδονία. Το πλαϊνό τοιχίο του επιχώματος, που βρίσκεται στην πλευρά του ρεύματος που δόθηκε στην κυκλοφορία, ενισχύθηκε με αντιστήριξη. Επίσης τοποθετήθηκαν ηλεκτρονικά όργανα για τον έλεγχο της στατικής συμπεριφοράς της γέφυρας, η οποία θα παρακολουθείται σε 24ωρη βάση με επιμέλεια του ΑΠΘ. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στην πλευρά του επιχώματος, στην οποία κατέρρευσε το τοιχείο αντιστήριξης, ώστε να δοθεί σε κυκλοφορία, το συντομότερο δυνατόν, ολόκληρη η γέφυρα.

Τι λένε οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Κορδελιού-Ευόσμου για τη γέφυρα
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη γέφυρα είχε υποστεί ζημιές κατά την κακοκαιρία της 30ής Νοεμβρίου 2024 όταν και είχε καταρρεύσει τμήμα της. Όπως αναφέρουν σε κοινό δελτίο Τύπου οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Κορδελιού – Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης, «η συγκεκριμένη γέφυρα κατασκευάσθηκε το 1985 και είναι υπερτοπικής σημασίας. Μέσω αυτής διακινούνται οχήματα του ΚΤΕΛ, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, των τσιμέντων, της τζετ όιλ, της Βιομηχανικής περιοχής Σίνδου, των πάσης φύσεως βιοτεχνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή Καλοχωρίου, φοιτητές (Σίνδος), χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες, πολίτες. Σαν τέτοια γέφυρα, δηλαδή υπερτοπικής σημασίας, έπρεπε η συντήρηση και αστυνόμευσή της να ανήκει ή στο κράτος ή στην Περιφέρεια. Το 2007 όμως μεταφέρθηκε μη νόμιμα από την τότε Κρατική Περιφέρεια στους πρώην δήμους Ευόσμου και Μενεμένης η συντήρηση της συγκεκριμένης γέφυρας, χωρίς να μεταφερθούν οι πόροι, το προσωπικό και τα μέσα. Μη νόμιμα, διότι σύμφωνα με το άρθρο 102 § 5, εδάφιο γ΄ του Συντάγματος: ‘Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων’. Έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) για ακύρωση της μη νόμιμης – αντισυνταγματικής μεταβίβασης αρμοδιότητας. Για την επικινδυνότητα και την ανάγκη συντήρησης της γέφυρας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια και προφορικά και εγγράφως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Οι δήμοι δεν έχουν μηχανικούς ειδικούς με εμπειρία στην κατασκευή και συντήρηση γεφυρών, γιατί δεν μεταφέρθηκαν τέτοιοι μαζί με την μεταβίβαση της αρμοδιότητας. Παρά τα ανωτέρω, οι δήμοι Αμπελόκηπων – Μενεμένης και Κορδελιού – Ευόσμου θα προχωρήσουμε στη συντήρηση του συνόλου της γέφυρας με Προγραμματική Σύμβαση και με τη συνδρομή- συνεργασία ειδικών τεχνικών επί των γεφυρών. Οι εργασίες θα γίνουν με τη γέφυρα σε κυκλοφορία». Για την αποκατάσταση της γέφυρας έχει δοθεί χρηματοδότηση 2.385.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *