Tuesday , 14 January 2025

Θεσσαλονίκη: Αύξηση τζίρου και νέων καταστημάτων στην εστίαση – Από 5.400 σε 5.900 το 2024 – «Λουκέτο» στο 40% των νέων επιχειρήσεων – Δύσκολο το 2025

Υπάρχει μια πρωτοφανής αύξηση στα καταστήματα εστίασης στο νομό Θεσσαλονίκης. Όπως επιβεβαιώνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης «κάθε χρόνο κλείνανε γύρω στα 250 με 300 επιχειρήσεις και ανοίγανε οι αντίστοιχες, αλλάζανε χέρια δηλαδή. Ενώ ήμασταν γύρω στις 5.400 επιχειρήσεις κάθε χρόνο, ακόμη και μέσα στην πανδημία με την υγειονομική κρίση, αυτή τη στιγμή είδαμε ότι είμαστε στις 5.900. Μέσα στο 2024 έχουμε 500 νέες επιχειρήσεις εστίασης. Αυτό πέρα από τα beach bar που υπάρχουν σε Σταυρό, Ασπροβάλτα, Νέους Επιβάτες και Νέα Μηχανιώνα. Αυτή η αύξηση των επιχειρήσεων οφείλεται περισσότερο στους φούρνους και στις αλυσίδες καταστημάτων τύπου take away που έχουν αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε τετράγωνο κι έχουν βάλει τραπεζοκαθίσματα. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις πλέον εντάσσονται στην εστίαση με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την αύξηση».

Κλείνουν μέσα σε δύο χρόνια
Όπως εξηγεί ο κ. Επιτροπίδης «το πρόβλημα είναι ότι το 40% αυτών των νέων επιχειρήσεων τύπου take away κλείνει εντός δύο χρόνων, γιατί δεν είναι επικερδείς. Απλά είναι η εύκολη λύση σε όλους να ανοίξουν ένα κατάστημα εστίασης, κάτι για το οποίο φωνάζουμε και συμβουλεύουμε ‘μην το κάνετε’. Προσπαθούν όλοι αυτοί να… χτυπήσουν τις τιμές, να μην κάνουν αυξήσεις -γιατί μέσα στο 2024 είχαμε δύο αυξήσεις στην εστίαση -που δεν τις μετακυλίουν στον καταναλωτή κι έτσι δεν είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Όσοι προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές πολύ χαμηλά, όλες αυτές οι επιχειρήσεις στο τέλος ‘μπαίνουν μέσα’. Δεν κάνουν καλή κοστολόγηση των προϊόντων. Γιατί αλλιώς είναι ένα κατάστημα το οποίο έχει ένα ενοίκιο για παράδειγμα 200 ευρώ κι αλλιώς ένα άλλο που έχει 900 ή 1.500 ευρώ ενοίκιο και περισσότερο προσωπικό. Πρέπει να γίνεται η κατάλληλη κοστολόγηση των ειδών».

«Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες»
Όσον αφορά την κίνηση του κόσμου σε εστιατόρια και μπαρ «τις ημέρες των γιορτών ξεπεράσαμε όλες τις προσδοκίες» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης. «Πέρα από το πρώτο διήμερο που είχε παγωνιά, αλλά παρόλα αυτό δουλέψανε τα καταστήματα της εστίασης, είχαμε πολύ μεγάλους τζίρους και πολλές προκρατήσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου. Η πληρότητα στα καταστήματα ήταν στο 100%. Η εστίαση πέρασε σε άλλη φάση πλέον. Μιλάμε ότι για τρεις εβδομάδες, περίπου 20 ημέρες, ήταν αυξημένες σε τζίρο και τις καθημερινές. Γιατί φέτος οι γιορτές πέσανε καθημερινές. Όσον αφορά το πολυσυζητημένο μετρό της πόλης μας – το οποίο μας διαφήμισε πάρα πολύ σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό – γιατί και γι΄αυτό ήρθανε επισκέπτες από πολλές περιφέρειες της Ελλάδας. Είχαμε πολύ τουρισμό από Πελοπόννησο, από Κρήτη, από Ιόνιο στη Θεσσαλονίκη. Όλοι αυτοί που ήρθαν για τις γιορτές στην πόλη επισκεφτήκανε φυσικά τα καταστήματα εστίασης», σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης.

Οι δυσκολίες-προκλήσεις του 2025
Μπορεί οι ημέρες των γιορτών να άφησαν «ευχάριστη» γεύση στους ιδιοκτήτες καταστημάτων της εστίασης όμως το 2025 μπαίνει με προβλήματα τα οποία πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, το υψηλό κόστος λειτουργίας, οι κενές θέσεις εργασίες και οι δυσεύρετοι εργαζόμενοι είναι τα βασικά προβλήματα στον τομέα της εστίασης, τα οποία όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης « ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μείωση των ωρών λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων. Μπορεί η εστίαση να πέρασε σε νέα φάση, αλλά θα δούμε πολύ δύσκολες ημέρες. Το 2025 θα είναι δύσκολος χρόνος λόγω της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Είδαμε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας μπήκε σε τράπεζες, σε εμπορικά καταστήματα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως η εστίαση δεν είναι όπως τα εμπορικά καταστήματα. Η εστίαση έχει συνεχώς αλλαγές προσωπικού, αλλαγές ωραρίων και δεν έχουμε λογιστήρια μέσα στα καταστήματά μας. Πολλά από τα καταστήματα που ανοίξανε θα κλείσουν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Και με την ψηφιακή κάρτα εργασίας από την 1η Μαρτίου θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες για να αντεπεξέλθει ένας επιχειρηματίας, να λειτουργήσει όλο το ωράριο που λειτουργούσε μέχρι τώρα. Από 1 Μαρτίου θα δούμε ότι σε καταστήματα που λειτουργούσε 12ωρο η κουζίνα, ίσως να λειτουργεί από τις 6.00 με 7.00 το απόγευμα ως τις 12.00 το βράδυ με το που θα ξεκινήσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Οι 80.000 θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονταν στον τομέα του τουρισμού τώρα θα διπλασιαστούν με την ψηφιακή κάρτα εργασίας», εξηγεί ο κ. Επιτροπίδης. Και προσθέτει «η μόνη λύση είναι η κυβέρνηση να βοηθήσει με προγράμματα επιδότησης, ώστε να επιδοτηθεί η εργασία κι όχι η ανεργία, γιατί αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι επιδοτούν την ανεργία. Αυτά τα χρήματα αν τα δώσουν για επιδότηση της εργασίας θα μπορέσουν να βοηθήσουν στις ασφαλιστικές εισφορές, ούτως ώστε να γίνουν και αυξήσεις. Αντί ένας εργαζόμενος να παίρνει 800 και 900 ευρώ ως κατώτατο μισθό να μπορεί να φτάσει στα 1.200 ευρώ με αποτέλεσμα να μπορεί να δουλέψει στον τομέα της εστίασης γιατί έχουν μετακυλιστεί πλέον σε άλλου είδους επαγγέλματα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *