Monday , 15 July 2024

Θεσσαλονίκη: «Καίνε» τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη – Από 500 ευρώ σε κέντρο και ανατολικά – 100 ως 150 ευρώ χαμηλότερα στα δυτικά

Για μία ακόμη χρονιά η εύρεση φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη αποτελεί δύσκολη εξίσωση καθώς το… ράλι τιμών στα ενοίκια συνεχίζεται χωρίς «φρένο». Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Κώστας Τζάρος «την τελευταία τριετία οι τιμές είναι ανεβασμένες σε σημείο που δεν θεωρείται λογικό για το εισόδημα του μέσου Έλληνα».

Επιπλωμένο από 600 ευρώ
Μετά τον αγώνα της επιτυχίας στις εξετάσεις και το στόχο για υψηλή βαθμολογία άρχισε σιγά – σιγά για τους υποψήφιους φοιτητές η αναζήτηση της φοιτητικής στέγης. Τα σπίτια για φοιτητές αποτελούν πλέον είδος προς εξαφάνιση, ενώ οι τιμές για όσα έχουν απομείνει διαθέσιμα βρίσκονται στα ύψη. «Πλέον διαμέρισμα σε οικονομική τιμή ο φοιτητής δεν θα βρει», διευκρινίζει ο κ. Τζάρος. Και προσθέτει «μιλάω για τις περιοχές στις οποίες παραδοσιακά πηγαίνουν φοιτητές, δηλαδή στο κέντρο πάνω από την Εγνατία, στο κομμάτι που είναι στο ανατολικό ξεκίνημα στη λεωφόρο Στρατού, στην Τούμπα. Σ’ αυτές τις περιοχές είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρει κάτι σε λογική τιμή. Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο και σαλοκουζίνα -αν δεν είναι επιπλωμένο -το ενοίκιο είναι στα 500-550 ευρώ ανάλογα και με την κατάστασή του βέβαια. Μιλάμε για σπίτια που πρέπει να είναι ανακαινισμένα, με ασανσέρ. Αν βέβαια το διαμέρισμα είναι επιπλωμένο η τιμή του ανέρχεται στα 600 ευρώ. Τις τιμές τις διαμορφώνει η προσφορά και η ζήτηση. Επειδή έχουμε υψηλή ζήτηση σε κάθε τέτοια περίοδο, και το ξέρουν όλοι οι ιδιοκτήτες, λογικά ανεβαίνουν οι τιμές. Αν θα έμενε ένα διαμέρισμα ξενοίκιαστο όταν θα τελείωνε ο Οκτώβριος -θεωρητικά πάντα -θα ήταν χαμηλότερη και η τιμή».

Πιο προσιτές τιμές
Αν και οι περισσότεροι φοιτητές αναζητούν στέγη κοντά στα πανεπιστήμια «τα τελευταία δύο χρόνια τα πράγματα άρχισαν ν’ αλλάζουν», λέει ο κ. Τζάρος. Και εξηγεί ότι «κάποιοι φοιτητές άρχισαν να βλέπουν και διαμερίσματα στις πιο δυτικές περιοχές της πόλης, από όπου μ’ ένα αστικό λεωφορείο μπορούν να φτάσουν στο πανεπιστήμιο. Αναζητούν διαμερίσματα στην περιοχή του One Salonica, στην περιοχή της Ξηροκρήνης, στους Αμπελόκηπους όπου σε αυτές τις περιοχές τα ενοίκια είναι στα 100 – 150 ευρώ χαμηλότερα». Δηλαδή εκεί οι τιμές κυμαίνονται από 350-400 ευρώ.

Δυσκολεύουν τα πράγματα μετά την ανακοίνωση των βάσεων
«Το θέμα είναι ότι όσο προχωράμε προς το Φθινόπωρο τα πράγματα στην αναζήτηση της φοιτητικής στέγης θα είναι πιο δύσκολα. Αυτή τη στιγμή έχουν βγει στην αναζήτηση μόνον λίγοι οι οποίοι ανάλογα με τη βαθμολογία τους ξέρουν σίγουρα πού θα περάσουν. Μετά τα μέσα Αυγούστου και στο τέλος, που ανακοινώνονται οι βάσεις, γίνεται χαμός. Κάποιοι οι οποίοι είναι πολύ σίγουροι για τη βαθμολογία τους ήδη έχουν απευθυνθεί στο γραφείο μας», αναφέρει ο πρόεδρος των Μεσιτών Θεσσαλονίκης.

Προσοχή σε… παγίδες
Και ο πρόεδρος των Μεσιτών Θεσσαλονίκης συμβουλεύει ότι «θέλει προσοχή στην αναζήτηση της στέγης, γιατί πολλά διαμερίσματα είναι επιφανειακά ανακαινισμένα και από… πίσω όλη η υποδομή του σπιτιού δεν είναι σε καλή κατάσταση με ασφαλείς υποδομές στα υδραυλικά, στα ηλεκτρολογικά με αποτέλεσμα ν’ αντιμετωπίζουν προβλήματα οι μελλοντικοί ένοικοι. Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στα νόμιμα μεσιτικά γραφεία γιατί πολλοί παραπλανούνται, πηγαίνουν σε παραμεσίτες, τους κάνουν συμφωνίες οι οποίες είναι περίεργες και την επόμενη μέρα δεν μπορούν να τους βρουν. Αντίθετα οι μεσίτες είναι πάντα στα γραφεία τους κι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν το παιδί ακόμη και στο επόμενο στάδιο σε οτιδήποτε χρειαστεί».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *