Συνεχίζονται κάθε μέρα οι τακτικοί έλεγχοι για τη νόμιμη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια και δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης σχετικά με τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης και τα δικαιώματα των δημοτών. «Κάθε αρχή και δύσκολη», λέει στο thesseconomy.gr o αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Τσιαπακίδης. Και προσθέτει «όμως αυτό που είδαμε είναι ότι οι περισσότεροι -κι αυτό είναι το ενθαρρυντικό -τήρησαν όσα συμφωνήσαμε. Κι αυτή τη στιγμή θέλω να πιστεύω ότι έχουμε φτάσει σ’ ένα πολύ καλό σημείο».
Τί γίνεται σε περίπτωση παράβασης
«Όπου εντοπιστούν παραβάσεις επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα και βάσει νόμου δίνουμε στον επιχειρηματία ένα περιθώριο επτά ημερών ώστε να επανέλθει στη νομιμότητα», εξηγεί ο αντιδήμαρχος. Και προσθέτει «μετέπειτα γίνεται η άρση. Δηλαδή τα επιπλέον τραπέζια ή και καρέκλες γίνεται η πράξη της κατάσχεσης. Τα φυλάσσουμε σ’ έναν ειδικό χώρο και εντός τριών μηνών έχει το δικαίωμα ο ιδιοκτήτης να έρθει και να τα πάρει πληρώνοντας το ανάλογο ποσόν. Αν δεν έρθει να τα πάρει – η δική μου άποψη και συμφωνεί και ο δήμαρχος- αυτά να δίνονται σε κοινωφελή ιδρύματα τα οποία είναι και χρήσιμα. Τα δίνουμε νόμιμα. Όσον αφορά τα πρόστιμα, δεν έχω μπει ποτέ στο θέμα των αριθμών. Εμένα αυτό που μ’ ενδιαφέρει ως αντιδημαρχία είναι να πηγαίνουν οι έλεγχοι καλά με την τάξη και τη νομιμότητα. Να μην υπάρχει ασυδοσία. Από την πλευρά των ελεγκτών προς τους επιχειρηματίες να υπάρχει μια καλή συνεργασία κι ο έλεγχος να γίνεται στο πλαίσιο του νόμου. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας και της ισονομίας. Αν αυτά τα τρία γίνουν κατανοητά σε όλους μας, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα σαν πόλη να αλλάξουμε. Και το στοίχημα που έχει βάλει ο δήμαρχος θα το κερδίσουμε».
«Υπέρ του Επιχειρείν, αλλά και υπέρ της ελεύθερης διάβασης των πεζών»
Η εξαγγελία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη ήταν ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης φυσικά και στο «Επιχειρείν». Έτσι, διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος κ. Τσιαπακίδης «ξεκινήσαμε μια διαδικασία αρχίζοντας από το κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης όπου γίνονται και οι περισσότερες επισκέψεις και από τους περιμετρικούς δήμους. Αυτό που αντιμετωπίσαμε στην αρχή δεν ήταν ό,τι το καλύτερο. Υπήρχε μια εικόνα σαν… ξέφραγο αμπέλι. Αυτό που έκανε ο δήμαρχός μας ήταν να καλέσουμε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους που εκπροσωπούνται από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τους δώσαμε τον χρόνο ανοχής για να κάνουν αυτά τα οποία συναποφασίσαμε και μετέπειτα ξεκινήσαμε τους ελέγχους. Αυτό που βλέπω και σύμφωνα με στοιχεία που έχω είναι ότι καταστήματα που για κάποιους λόγους δεν τηρούσαν τη νομιμότητα στο παρελθόν τώρα βλέποντας ότι υπάρχει μια ισονομία και ίση αντιμετώπιση από την πλευρά του δήμου προς όλα τα καταστήματα μπαίνουν οι ιδιοκτήτες τους στη διαδικασία να έρθουν στη νομιμότητα να πληρώσουν αυτό που δικαιούνται και να είναι όλα καλά. Και μεις αυτό ζητάμε. Και αυτή είναι η εντολή του δημάρχου. Είμαστε υπέρ του Επιχειρείν, αλλά υπέρ της νομιμότητας του Επιχειρείν και υπέρ της ελεύθερης διάβασης των πεζών. Όλοι να χαίρονται τη Θεσσαλονίκη. Κι είναι η ώρα και η στιγμή να το κάνουμε στην πόλη μας».
Επιπλέον 80 δημοτικοί αστυνομικοί στον δήμο Θεσσαλονίκης
Κι όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος «οι έλεγχοι πλέον γίνονται σε όλο τον δήμο. Όχι μόνο στο κέντρο. Έλεγχοι γίνονται παντού είτε είναι στην Τριανδρία, ή στην Τούμπα, στη Χαριλάου. Και να κάνουμε όλοι λίγη υπομονή ώσπου να προστεθούν και οι επιπλέον 80 δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι είναι τώρα στη διαδικασία της επιλογής. Πιστεύω ότι μέχρι την αρχή του νέου έτους θα ενσωματωθούν στην υπηρεσία μας και η αστυνόμευση θα είναι ακόμη καλύτερη αλλά και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών θα ενισχυθεί, γιατί επί 24ώρου βάσεως θα υπάρχουν έξω και δικοί μας αστυνομικοί. Να προσθέσω ότι με την Ελληνική Αστυνομία υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και γι’ αυτό είχαμε και τα θετικά αποτελέσματα στις παρυφές των λαϊκών αγορών όπου υπάρχει το παρεμπόριο. Ήδη στην Ξηροκρήνη και στη Βούλγαρη αρχίζει να εξαλείφεται κι είναι πλέον θέμα χρόνου να τελειώσει», επισημαίνει ο κ. Τσιαπακίδης.