Friday , 29 March 2024

Θεσσαλονίκη: Κούλουμα εντός και… εκτός των τειχών

Στον απόηχο των αποκριάτικων γιορταστικών ημερών οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο έχουν διοργανώσει για σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, εκδηλώσεις με μουσικά σχήματα παραδοσιακής μουσικής, πέταγμα του χαρταετού, ενώ θα προσφέρουν στους δημότες τα νηστίσιμα εδέσματα της ημέρας, λαγάνες, χαλβά, ελιές, φασόλια, ταραμά και φυσικά άφθονο κρασί.
Συγκεκριμένα στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν διοργανωθεί οι εκδηλώσεις:
-Στη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα: Στο δάσος του Σέιχ Σου, στην πλατεία Τσιάτρα, οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 11.00 π.μ. με πέταγμα χαρταετού, λαγάνα, χαλβά και πολλή μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Θα διαρκέσουν έως τις 15.00 μ.μ.
-Στην Δ΄ Δημοτική Κοινότητα: Στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας, Κλεάνθους 57, η εκκίνηση των δρώμενων θα δοθεί στις 11.00 π.μ. – 15.00 μ.μ..
-Στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα: Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας, μουσική και νηστίσιμα εδέσματα θα απολαύσουν όσοι βρεθούν από τις 11.00 π.μ. – 16.00 μ.μ..
-Τέλος στην Ενότητα Τριανδρίας: Στο Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας, Χαρ. Τρικούπη και Τζουμαγιάς.
Στο δήμο Καλαμαριάς

Από τις 11 το πρωί οι δημότες της Καλαμαριάς γιορτάζουν τα κούλουμα με μουσική, χορό, κρασί και παραδοσιακά εδέσματα στις Καπναποθήκες και στην πλαζ της Αρετσούς. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν στο γλέντι που θα στηθεί όπου θα μοιραστούν 3.000 μερίδες με σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί, ενώ θα δοθούν και 300 χαρταετοί, προκειμένου να χαρούν τα παιδιά.

Στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Παραδοσιακό γλέντι έχει διοργανώσει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11 το πρωί στις έξι δημοτικές ενότητες του δήμου. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν στον Χορτιάτη στο γυμνάσιο, στο Φίλυρο στην κεντρική πλατεία, στο Πανόραμα στο πάρκο Γαλανού, στην Πυλαία στο Ελαιόρεμα, στην Εξοχή στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στο Ασβεστοχώρι στον προαύλιο χώρο των δημοτικών σχολείων. Θα γευτούν φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακό χαλβά και κρασί, ενώ χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα θα παρασύρουν με το κέφι και τη μουσική επισκέπτες και δημότες της περιοχής.

Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Με ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι γεμάτο χορό, μουσική, άφθονο κρασί και τα πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα, ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου γιορτάζει τα Κούλουμα, στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού όπου η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική από το μουσικό σχήμα “Σαλονικιώτικο Τακίμι”, πολύ χορό και τραγούδι καθώς και δωρεάν διάθεση στους επισκέπτες νηστίσιμων εδεσμάτων, λαγάνας και φασολάδας.
-Στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου τα κούλουμα θα εορταστούν σε δύο σημεία. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 π.μ. στο πάρκο Ελπίδος, όπου οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις σαρακοστιανές γεύσεις που θα προσφέρονται και να γλεντήσουν υπό τους ήχους των “Χάλκινων της Γουμένισσας”. Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα (11.00 π.μ.) στο πάρκο Προσκόπων με το σαρακοστιανό τραπέζι να περιλαμβάνει τα καθιερωμένα εδέσματα της ημέρας και τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Στο δήμο Παύλου Μελά
Κούλουμα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου με εκδηλώσεις από τις 11:00 π.μ. Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης υπόσχονται παραδοσιακό γλέντι με τους “ΧΑΛΚΙΝΟmania”, πέταγμα χαρταετού και δραστηριότητες για τα παιδιά με τους «λαλαland».

Στο δήμο Θέρμης
Η κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων γίνεται σήμερα στο Φράγμα Θέρμης με το πέταγμα του αετού και γλέντι, κρασί και πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα με σαρακοστιανό τραπέζι. Ειδικότερα, στις κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις στις 11.00 το πρωί και θα διανεμηθούν δωρεάν σε κατοίκους και επισκέπτες παραδοσιακά εδέσματα, φασολάδα και λαγάνα.

Στα Βασιλικά

Οι καρναβαλιστές ετοίμασαν για σήμερα τη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση. Ο παραδοσιακός γάμος, έθιμο της Αποκριάς που συναντούμε σε πολλές περιοχές της χώρας, θα αναβιώσει από ντόπιους καρναβαλιστές, έτοιμους να κλέψουν και να μονομαχήσουν για την… τιμή της νύφης. Άρματα τα οποία ετοιμάζονται με μεράκι, κέφι και εμπνευσμένα από την επικαιρότητα θα παρελάσουν στους δρόμους των Βασιλικών σε μία αποκριάτικη πομπή που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Στις 2.00 μετά το μεσημέρι οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το κάψιμο του καρνάβαλου.

Στο Σοχό

Στην κεντρική πλατεία του Σοχού από τις 11.30 το πρωί θα αρχίσει το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στις 13.00 -14.30 όσοι βρεθούν στην περιοχή θα έχουν την ευκαιρία να αναβιώσουν το «έθιμο της συγχώρεσης» το «Προστάβανι». Οι νεότεροι επισκέπτονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς καθώς και πνευματικούς συγγενείς προσφέροντας πορτοκάλια. Με ένα πορτοκάλι και φιλώντας τους το χέρι ζητούν τη συγχώρεσή τους. Στη συνέχεια το γλέντι στήνεται με χορούς, τραγούδια και άφθονο κρασί. Απαραίτητη συνοδεία τα σαρακοστιανά εδέσματα και η φασολάδα.

Στην Άσσηρο
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο δήμο Λαγκαδά κλείνουν την Καθαρά Δευτέρα στην Άσσηρο, όπου θα ξεκινήσουν από τις 11.00 το πρωί με την παρέλαση των καρναβαλιστών, ενώ θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι με σαρακοστιανά εδέσματα.

Στο Ζαγκλιβέρι
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου διοργανώνει στις 11.00 το πρωί γλέντι για τα Κούλουμα στην πλατεία του χωριού, με Bubble Show για τους μικρούς επισκέπτες και την παραδοσιακή φασολάδα συνοδευόμενη από λαγάνα και χαλβά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *