Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη ο καθαγιασμός των υδάτων στην προβλήτα Α στο λιμάνι προεξάρχοντος του μητροπολίτη κ.κ. Φιλόθεου. Πλήθος Θεσσαλονικέων και επισκεπτών με σύμμαχο τον καλό καιρό κατέκλυσαν από νωρίς το λιμάνι και τη λεωφόρο Νίκης για να δουν τη στιγμή που κολυμβητές θα βουτούσαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού για να πιάσουν τον Σταυρό. Νωρίτερα τελέστηκε ο όρθρος και η θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά όπου παραβρέθηκαν πιστοί και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.
Μηνύματα ελπίδας
Στο μήνυμά του για τον εορτασμό των Θεοφανίων ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι ανέφερε ότι ο «αγιασμός των υδάτων σηματοδοτεί τον αγιασμό του κόσμου και αποτελεί την αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος με αφορμή την έλευση του νέου χρόνου. Χρόνια πολλά, ευλογημένα και φωτισμένα σε όλους τους συμπολίτες μας. Εύχομαι το 2025 να είναι έτος φωτεινό, υγείας και ευόδωσης των συλλογικών και ατομικών προσδοκιών μας. Τα Άγια Θεοφάνια είναι μια από τις πιο λαμπρές γιορτές της Χριστιανοσύνης καθώς ο αγιασμός των υδάτων υπενθυμίζει ότι Ελλάδα και Ορθοδοξία είναι έννοιες ταυτόσημες. Τα μηνύματα της μεγάλης γιορτής προσδιορίζουν τις προτεραιότητές μας, καθοδηγούν τα βήματά μας και φωτίζουν τον δρόμο της δυναμικής προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πρόοδο και την ευημερία των συμπολιτών μας, της Μακεδονίας και της Θράκης μας, της πατρίδας μας συνολικά», σημείωσε ο υφυπουργός. Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανίων στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε σήμερα το πρωί και η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά. «Τα Θεοφάνια, η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, συμβολίζουν την ελπίδα και την αισιοδοξία. Εύχομαι το φως των Θεοφανείων να μας καθοδηγήσει σε ακόμη καλύτερες και δημιουργικότερες ημέρες, τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για την Κεντρική Μακεδονία. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Εύχομαι σε όλες και σε όλους Καλή Φώτιση και ένα ευτυχισμένο νέο έτος», ανέφερε σε σχετική δήλωσή της η κ. Αηδονά. «Θερμές ευχές για περισσότερο φως για τη Θεσσαλονίκη», ευχήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. «Η γιορτή των Θεοφανίων είναι γιορτή ελπίδας. Μια γιορτή μέσα από την οποία όλοι μας μπορούμε να δούμε ότι η ζωή μας χάρη στον Χριστό γίνεται πραγματικά καινούργια», δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος ενώ ευχήθηκε «καλή φώτιση σε όλους».
25χρονος από την Πάτρα έπιασε τον Σταυρό
O Μάρκος Αναστασόπουλος, ο οποίος ταξίδεψε από την Πάτρα στη Θεσσαλονίκη, είναι ο άνδρας που έφτασε πρώτος και έπιασε τον Τίμιο Σταυρό. Είναι 25 ετών και συμμετέχει επί 11 χρόνια στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων. Μάλιστα το 2019 είχε φτάσει και πάλι πρώτος στο Σταυρό. Σε σκάφος είχαν ανεβεί 53 άτομα που βούτηξαν στα νερά του Θερμαϊκού. Φέτος ανάμεσα στους κολυμβητές ξεχώρισε ο 11χρονος Αντώνης. Ο μικρός Αντώνης έπεσε στα νερά, επιζητώντας ευλογία και υγεία για χάρη του παππού του. Φέτος η μητρόπολη Θεσσαλονίκης αποφάσισε να χαρίσει από έναν αργυρό σταυρό σε όλους όσοι βούτηξαν στα νερά του Θερμαϊκού και ένα χρυσό σταυρό σε αυτόν που τον έπιασε. Τιμητικά ο χρυσός σταυρός απονεμήθηκε στον μικρό Αντώνη ο οποίος όπως είπε «το έκανα για την ευλογία. Το είχα δει πέρσι και ζητούσα από τους γονείς μου να με φέρουν εδώ. Ήταν πολλή ωραία εμπειρία. Με βοήθησαν όλοι και τους ευχαριστώ πολύ».