Με το έθιμο ο τροχονόμος στο «βαρέλι» αποχαιρετά παραδοσιακά και φέτος τη χρονιά η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης μπροστά στον Λευκό Πύργο. Η παράδοση τηρήθηκε σήμερα, Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ζωντανεύοντας στις μνήμες μεγαλύτερων σε ηλικία οδηγών εικόνες από το παρελθόν, όταν πριν από αρκετές δεκαετίες δεν υπήρχαν φανάρια και οι τροχονόμοι ρύθμιζαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Από το «βαρέλι» η ρύθμιση της κυκλοφορίας
Συνολικά τέσσερις τροχονόμοι ρύθμισαν σήμερα, από τις 11.30 το πρωί, την κυκλοφορία στην περιοχή. Πρώτη ανέλαβε τα… ινία της ρύθμισης της κυκλοφορίας από το «βαρέλι» που στήθηκε μπροστά από τον Λευκό Πύργο η αστυφύλακας Β. Βεϊσάκη. Πολλοί ήταν οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες που χαιρετούσαν τους τροχονόμους με ευχές και κορναρίσματα, ενώ φορείς – εκπρόσωποι του πολιτικού προσωπικού έδωσαν συμβολικά δώρα τους στους ρυθμιστές – τροχονόμους με σκοπό να τιμήσουν την προσφορά τους. Ευχές για «καλή χρονιά» έδωσαν και φορείς και βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ενώ η μπάντα της Αστυνομίας έψαλε πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και τραγούδια.
Ευχές πολιτικών και φορέων
«Σας ευχαριστούμε για όσα κάνετε για εμάς» είπε στην τροχονόμο ενώ της παρέδιδε το δώρο της ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας. «Θεσμοί, φορείς, πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας βρισκόμαστε μπροστά από το μνημείο του Λευκού Πύργου για να στηρίξουμε την Τροχαία για το έργο που επιτελεί στην πόλη, αλλά και όλους τους αστυνομικούς που είναι μέρα-νύχτα στο πεζοδρόμιο», δήλωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Μπουλούμπασης. Με αυτήν τη συμβολική εκδήλωση, η διεύθυνση Τροχαίας επιβραβεύει τους ρυθμιστές τροχονόμους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι μέσα σε δύσκολες και αντίξοες καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, συμβάλουν αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλισθούν ικανοποιητικές συνθήκες κυκλοφορίας στους δρόμους. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπαγεωργίου, συντονιστής γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ευχαρίστησε την τροχαία και την αστυνομία για όλα όσα προσφέρει στην πόλη, ενώ ευχές για καλή χρονιά απηύθυναν βουλευτές και φορείς, οι οποίοι μάλιστα προσέφεραν και συμβολικά δώρα στην τροχαία, αφήνοντάς τα στο τροχονομικό βάθρο, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια από απλούς πολίτες. Ευχές για υγεία, δύναμη, «για μια πόλη βιώσιμη, φωτεινή, πράσινη αλλά κυρίως μια πόλη με αυτοπεποίθηση», απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.
Πώς καθιερώθηκε το έθιμο
Πρόκειται για μια παράδοση που επαναλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, όπως συνηθίζεται, πολιτικοί φορείς και εκπρόσωποι συλλόγων ανταλλάσσουν ευχές και αφήνουν συμβολικά δώρα στο «βαρέλι». Τα δώρα στους τροχονόμους είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε το 1936, όταν ο τότε βασιλιάς σταμάτησε στο κουβούκλιο της οδού Ρηγίλλης στην Αθήνα και αφού άφησε ένα δώρο, ευχήθηκε χρόνια πολλά στον τροχονόμο που εργαζόταν. Ο κόσμος ακολούθησε το παράδειγμά του και κάθε χρόνο οι προσφορές γύρω από το «βαρέλι» του τροχονόμου καθιερώθηκαν. Μεταξύ των πιο ασυνήθιστων δώρων που έχουν καταγραφεί στο βάθος του χρόνου ήταν θερμοσίφωνες και ηλεκτρικές κουζίνες.