Αν και βροχερός ο καιρός σήμερα, Κυριακή 23 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν δράσεις και εκδηλώσεις για όποιον θέλει να ξεφύγει για λίγες ώρες από την καθημερινότητα. Το thesseconomy.gr αναφέρει ενδεικτικά κάποιες από αυτές που έχουν προγραμματιστεί σήμερα:
Από τη Ροτόντα: Ο Πολιτιστικός Περίπατος «Μανόλης Αναγνωστάκης»
Στη Ροτόντα, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν στις 10.30 το πρωί όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στον πολιτιστικό περίπατο στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μανόλη Αναγνωστάκη. Ο Όμιλος φίλων Μανώλη Αναγνωστάκη διοργανώνει εκ νέου τον πολιτιστικό περίπατο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ., την Κυριακή, από την περιοχή της Ροτόντας (λεπτομέρειες για το σημείο συνάντησης θα σταλούν ηλεκτρονικά). Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του πρώτου περιπάτου και του αυξημένου ενδιαφέροντος, ο περίπατος θα επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους (ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας, τηλέφωνο, e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση manolisanagnostakis2025@gmail.com Η δήλωση γίνεται από κάθε ένα/μία ενδιαφερόμενο/η ξεχωριστά.
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης: Διαδικτυακή παράσταση αφήγησης
Συνεχίζεται και σήμερα το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης και η Action Art γιορτάζουν με διάφορες εκδηλώσεις την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης σε συνεργασία με φορείς της πόλης. Σήμερα από τις 11:00 π.μ- 12:00 μ. συνεχίζεται με τη διαδικτυακή παράσταση αφήγησηςαπό το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Με το έργο «Στα κύματα της θάλασσας αλαργινό ταξίδι» τρεις αφηγητές από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Αρμενία, ο Jean Porcherot, η Ροδάνθη Δημητρέση, η Κristina Hakobyan, αφηγούνται για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης και τη Γιορτή Γαλλοφωνίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Η αναμετάδοση θα γίνει μέσω Zoom στον εξής σύνδεσμο: https://zoom.us/j/95025843134
Φιλανθρωπική πεζοπορία στον Χορτιάτη
Μέχρις τις 13.30 μ.μ. θα διαρκέσει η φιλανθρωπική πεζοπορία έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο βουνό του Χορτιάτη. Η πεζοπορία έχει σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά εξοπλισμού της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων. Η δράση θα είναι εύκολη και αφορά όλους αυτούς που θέλουν να συνεισφέρουν, να γνωρίσουν και να βοηθήσουν εθελοντικά το έργο του συλλόγου «Nemesis». Η πρώτη ομάδα θα πραγματοποιήσει πορεία στο μονοπάτι των Παγοποιών μέχρι το Καταφύγιο ΣΕΟ Χορτιάτη. Η πεζοπορία είναι 3 χλμ. εύκολη, κατάλληλη για αρχάριους πεζοπόρους με μέτρια φυσική κατάσταση και άνω, όπως και για μικρά παιδιά. Η δεύτερη ομάδα θα πεζοπορήσει μια απόσταση 2 χλμ. από τις κεραίες μέχρι το Καταφύγιο ΣΕΟ Χορτιάτη. Είναι πολύ εύκολη πεζοπορία, κατάλληλη για όλους. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά καθετήρων (ρινογαστρικοί, φλεβικοί, αναρρόφησης κλπ) και υλικών έγχυσης καθώς και ενός απινιδωτή για τις ανάγκες των ογκολογικών μονάδων παίδων.
Στο ΥΜΑΘ: Η έκθεση «Επανάσταση 1821: Ο Αγώνας για την Παλιγγενεσία»
Στο νυν Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και πρώην ΥΜΑΘ φιλοξενείται η έκθεση σπανίων κειμηλίων και τεκμηρίων με τίτλο «Επανάσταση 1821: Ο Αγώνας για την Παλιγγενεσία», την Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2025. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην 204η επέτειο από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία και μέσα από τα εκθέματα ιστορικών στιγμών και τα γεγονότα της εποχής που οδήγησαν στην απελευθέρωση του ελληνικού έθνους μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Στη σύντομη τοποθέτησή του ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Π. Ο Γκιουλέκας ανέφερε ότι η έκθεση «θα βοηθήσει στο να διατηρηθεί η εθνική μνήμη ζωντανή και άσβεστη». Τόνισε, μάλιστα, ότι μέσα και από αυτήν την έκθεση «οι πύλες του εμβληματικού και ιστορικού κτηρίου του ΥΜΑΘ διατηρούνται μονίμως και σταθερά ανοιχτές για όλους τους Θεσσαλονικείς, τους Βορειοελλαδίτες και τους πολίτες της πόλης». Η έκθεση είναι επισκέψιμη επτά ημέρες την εβδομάδα και θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο έως τα τέλη Ιουνίου του 2025. Ξεχωρίζουν οι πρωτότυπες επιστολές του Γέρου του Μοριά Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ο χειρόγραφος όρκος του Δημητρίου Πλαπούτα, ο πέλεκυς του Γεωργίου Καραϊσκάκη, το γιαταγάνι του Κανάρη, και άλλα κειμήλια.