Friday , 19 April 2024

Θεσσαλονίκη: «Πρεμιέρα» σήμερα για το Κτηματολογικό Γραφείο – Άρχισε η λειτουργία του – Ποιες περιοχές υπάγονται

«Άνοιξε» σήμερα, Δευτέρα 1η Απριλίου, και επίσημα τις πόρτες του στην… καρδιά της πόλης, στην οδό Τσιμισκή, το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο (ΦΕΚ 1253/Β΄21-2-2024). Η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης δίνει οριστικό τέλος στην μακροχρόνια ταλαιπωρία των πολιτών και επαγγελματιών, στις πολύωρες αναμονές και στις καθυστερήσεις που αντιμετώπιζαν οι συναλλασσόμενοι.

Τί δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης
«Η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης είναι μία εκκρεμότητα από το 2018 στην οποία βάζουμε τέλος. Από 1η Απριλίου η Θεσσαλονίκη θα έχει επιτέλους Κτηματολόγιο και θα μπορούν να κατατίθενται πράξεις ψηφιακά. Καλούμε τον κόσμο λοιπόν, να χρησιμοποιήσει για αγοροπωλησίες φυσικών προσώπων τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου στο akinita.gov.gr και συνολικά τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επαγγελματίες μέσα από το ktimatologio.gov.gr.»

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος
«Το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο από 1η Απριλίου όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας το οποίο θα αναλάβει αρκετές εκκρεμότητες των καταργηθέντων Υποθηκοφυλακείων, οι οποίες όμως, με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων του Ελληνικού Κτηματολογίου, πρόκειται να εξαλειφθούν με ταχείς ρυθμούς. Στο Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης παρουσιάζονταν μεγάλα προβλήματα εξυπηρέτησης με ουρές που ξεκινούσαν από τις τέσσερις τα ξημερώματα. Πολίτες και επαγγελματίες θα μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν ψηφιακά και γρήγορα χωρίς την ταλαιπωρία που βίωναν τα τελευταία χρόνια».

Ποιες περιοχές υπάγονται
Το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, μετά την κατάργηση του Έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης και του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Νεάπολης, είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΥΛΑΙΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ), ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ, ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ, ΝΕΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΩΝ (ΙΩΝΙΑΣ), ΠΕΥΚΩΝ, ΣΥΚΕΩΝ, ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΓΧΙΑΛΟΥ, ΓΕΦΥΡΑΣ, ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΥΜΙΝΩΝ, ΝΕΩΝ ΜΑΛΓΑΡΩΝ, ΣΙΝΔΟΥ, ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ, ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΥ, ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ, ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ, ΕΞΟΧΗΣ, ΧΟΡΤΙΑΤΗ, ΕΥΟΣΜΟΥ, ΠΟΛΙΧΝΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΛΗΤΗΣ, ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ, ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ, ΝΕΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ (ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ), ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ, ΔΡΥΜΟΥ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΕΣΑΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, ΞΗΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΦΙΛΥΡΟΥ της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Ηλεκτρονικές οι υπηρεσίες
Σχεδόν το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών πραγματοποιείται πλέον ψηφιακά μέσω του ktimatologio.gov.gr, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών. Για φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν εγγραπτέα πράξη για κτηματογραφημένα ακίνητα συστήνουμε τη χρήση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου από το συμβολαιογράφο τους (https://akinita.gov.gr), μέσω του οποίου η διαδικασία νομικού ελέγχου ολοκληρώνεται σε μία εργάσιμη ημέρα.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο
Μετά και την ένταξη των Υποθηκοφυλακείων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, λειτουργούν 15 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 70 από τα 75 υποκαταστήματά τους. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η ένταξη των υπολοίπων Υποθηκοφυλακείων με στόχο την ολοκλήρωση της οριστικής δομής. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει ψηφιακά ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, με στόχο την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και επαγγελματιών.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες:
-Η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή συμβολαιογραφικών πράξεων, καθώς και αιτήσεων για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων από πολίτες και επαγγελματίες πραγματοποιούνται και ψηφιακά.

-Η έρευνα των επαγγελματιών στην κτηματολογική βάση γίνεται και ψηφιακά.

-Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων (π.χ. αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου κ.λπ.) υποβάλλονται και παραλαμβάνονται μόνο ψηφιακά (7/24).
-Το πρωτόκολλο είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό.

-Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και τις αιτήσεις καταργούνται.

-Οι πληρωμές γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS.

-Οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων κατατίθενται ηλεκτρονικά.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Tσιμισκή 136 (κτιριακό συγκρότημα ΧΑΝΘ), Τηλέφωνο: 2310-370580.
Για τα έντυπα των αιτήσεων και γενικές πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *