Το δώρο του Πάσχα… ενεργοποίησε τους Θεσσαλονικείς οι οποίοι κινήθηκαν σε γιορτινούς ρυθμούς στην αγορά του ιστορικού κέντρου της πόλης. Όπως επεσήμανε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «η αγορά κινήθηκε καλύτερα από τις προηγούμενες ημέρες, οι οποίες ήταν άθλιες. Αλλά δεν είναι αυτό το αποτέλεσμα το οποίο περιμέναμε, γιατί δυστυχώς είχαμε τεράστια απόκλιση τους προηγούμενους μήνες. Έκλεισε κάποιες ‘τρύπες’ τις ημέρες που δούλεψε». Και πρόσθεσε «τα πράγματα έχουν καθηλωθεί τόσο άσχημα που πιστεύω ότι αν δεν κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς όχι μόνο ο ΕΣΘ, δυστυχώς αυτός ο κόσμος δεν έχει να περιμένει και πολλά πράγματα».
Τί καθηλώνει την αγορά
Χαμόγελα δεν άνθισαν «γιατί δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο η κίνηση των πασχαλινών γιορτών, όσον αφορούσε τις προσδοκίες των εμπόρων του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Υπάρχουν τρεις παράγοντες που καθηλώνουν την αγορά. Είναι η ενέργεια, το σούπερ μάρκετ και το πετρέλαιο. Αυτά… τρώνε την τσέπη του καταναλωτή, οπότε δεν περισσεύει τίποτε για να ξοδέψει στα είδη ένδυσης, υπόδησης. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα αν θέλει να υπάρχουν οι επιχειρήσεις στην αγορά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος κ. Φιλιππίδης. Γιατί εξηγεί ότι «όσο υπάρχει αισχροκέρδεια τόσο δυστυχώς τα μαγαζιά που πουλάνε είδη δεύτερης ανάγκης δεν θα μπορούν να επιβιώσουν. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια» πρόσθεσε με νόημα.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο μάστιγα της εποχής
Άλλη μια μάστιγα της εποχής που… χτυπά την αγοραστική κίνηση των καταστημάτων είναι και το ηλεκτρονικό εμπόριο. «Αυτό είναι στο πλαίσιο της δήθεν προόδου, αλλά κάθε τέτοια κίνηση αφαιρεί θέσεις εργασίας, δημιουργεί κι άλλα προβλήματα στις επιχειρήσεις», διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ. Και συμπληρώνει «φυσικά δεν λείπουν και οι απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Υπάρχουν στημένες εταιρείες στο εξωτερικό, όπως στη Βουλγαρία για παράδειγμα. Σύμφωνα με είδηση της επικαιρότητας 800.000 καταναλωτές έπεσαν θύματα απάτης και χάσανε τα χρήματά τους. Αυτά θα πρέπει να τα προσέξει ο κόσμος, αλλά και ο κρατικός μηχανισμός».
Η αγοραστική κίνηση των πασχαλινών ημερών
Όπως προβληματισμένος λέει ο πρόεδρος του ΕΣΘ «δεν δούλεψαν όλες τις μέρες τα καταστήματα τουλάχιστον στην ένδυση και στην υπόδηση για τα οποία εγώ μιλώ. Το Λαζαροσάββατο κινήθηκε καλά η αγορά. Την Κυριακή των Βαΐων δεν είχαμε το ανάλογο αποτέλεσμα, κι είναι ανεξήγητο γιατί το Σάββατο είχαμε πολύ κόσμο. Την Κυριακή κατέβηκε ο κόσμος στην αγορά αλλά προφανώς με άλλες προθέσεις και δεν πήγαν τόσο καλά τα καταστήματά μας. Αλλά και τη Μεγάλη εβδομάδα αν μιλήσουμε για τη Μεγάλη Δευτέρα πάλι δεν πήγαμε καλά, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη αποτυπώθηκε μέτρια η κατάσταση. Με το που μπήκε το δώρο του Πάσχα άρχισε να κινείται λίγο καλύτερα η αγορά τη Μεγάλη Πέμπτη. Δεν ήταν βέβαια έσοδα γιορτών. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν έσοδα μιας καλής καθημερινής αγοραστικής κίνησης».