Saturday , 2 December 2023

Θεσσαλονίκη: Σάρωσε η καταιγίδα το πολεοδομικό συγκρότημα – Ποτάμια οι δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια – Πάνω από 300 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική

Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από την καταιγίδα που πλήττει από τις 3.00 τα ξημερώματα τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα. Πολλοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια ενώ έχει καταγραφεί πολύ μεγάλος αριθμός κεραυνών. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, όπως σε Τούμπα, Διαβατά και στα Μουδανιά στη Χαλκιδική.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μετά την εκδήλωση των ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, από τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου, 17 Ιουνίου, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 300 κλήσεις κυρίως για απαντλήσεις υδάτων από σπίτια. Έχουν πραγματοποιηθεί: 25 αντλήσεις υδάτων, 2 περιστατικά με κοπή δέντρων και 3 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο. Με τη βοήθεια της πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκε ένας οδηγός, που «κόλλησε» με το όχημά του στην εσωτερική περιφερειακή. Την ίδια ώρα αδιάβατη ήταν η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας καθώς μετατράπηκε σε ποτάμι μετά τη νεροποντή που ξεκίνησε από νωρίς τα ξημερώματα στην πόλη.

Στα δυτικά
Η έντονη καταιγίδα που εκδηλώθηκε με μεγάλη ένταση από τα ξημερώματα του Σαββάτου έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ παρατηρούνται και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα:

Στο δήμο Παύλου Μελά
Αποτέλεσμα της ασταμάτητης βροχόπτωσης ήταν να υπερχειλίσει ένα ρέμα στο δήμο Παύλου Μελά, ενώ έχουν πλημμυρίσει σπίτια και παρασύρθηκαν σταθμευμένα οχήματα στην περιοχή. Συνεργεία του δήμου έχουν σπεύσει από τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να απομακρύνουν τα φερτά υλικά, που έχει κατεβάσει το ρέμα, με το σημείο να έχει μετατραπεί σε λίμνη λάσπης. Ο αντιδήμαρχος Παύλου Μελά, Σ. Λαζαρίδης, τόνισε: «Φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια για αντιπλημμυρικά έργα στον δήμο Παύλου Μελά, 15 χρόνια να ετοιμαστούν οι μελέτες, ενάμιση χρόνο έχουν τελειώσει οι μελέτες και περιμένουμε πότε θα ξεκινήσουν τα έργα να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Είναι ένα αντιπλημμυρικό έργο, που επείγει, είμαστε μέσα στον αστικό ιστό».
Στον Εύοσμο
Πολλά προβλήματα προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία και στην περιοχή του Ευόσμου. Από τα ξημερώματα λόγω της συσσώρευσης όμβριων υδάτων έχει κλείσει το τούνελ στην εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Μαιάνδρου, στον Εύοσμο, και στα δύο ρεύματα. Στο σημείο βρίσκεται η Τροχαία για να εκτρέπει τα οχήματα που πάνε να εισέλθουν και να ρυθμίζει την κυκλοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τούνελ της Μακρυγιάννη στον Εύοσμο είναι κλειστό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω συσσώρευσης όμβριων υδάτων, ενώ στο σημείο βρίσκονται δύο σταθμοί της τροχαίας και προχωρούν σε εκτροπές στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στην Πολίχνη
Συναγερμός σήμανε το απόγευμα στην περιοχή της Πολίχνης, στο ύψος των Βυζαντινών Νερόμυλων, στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Το ρέμα του Ξηροποτάμου που διέρχεται από την ιρλανδική διάβαση φούσκωσε από τη δυνατή νεροποντή που έπληξε τη Θεσσαλονίκη.
Αποτέλεσμα ήταν το σημείο να είναι αδιάβατο για ΙΧ αφού υπήρχε κίνδυνος παράσυρσης. Στο σημείο επέσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν το σημείο για λόγους ασφαλείας. Από την ορμητικότητα των υδάτων υπήρξαν ζημιές στο οδόστρωμα και στο σημείο έσπευσαν μηχανήματα έργου του Παύλου Μελά ώστε να πραγματοποιήσουν κάποιες πρόχειρες παρεμβάσεις.Από την υπερχείλιση πλημμύρισαν σπίτια και παρασύρθηκαν σταθμευμένα οχήματα στην περιοχή. Επίσης πλημμύρισε η Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, στο ύψος της οδού Ιθάκης.

Στα Πεύκα
Η ισχυρή καταιγίδα δημιούργησε προβλήματα και στα Πεύκα καθώς πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε… ποτάμια. Μάλιστα, η λεωφόρος Παπανικολάου στα Πεύκα, πλημμύρισε από το μεγάλο όγκο νερού της βροχόπτωσης.

Στο Πανόραμα
Ισχυρή βροχόπτωση δημιούργησε προβλήματα και στο Πανόραμα όπου αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας να είναι αισθητή. Νωρίς το πρωί ο υδράργυρος έδειχνε τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Στο Μελισσοχώρι
Προβλήματα υδροδότησης δημιουργήθηκαν σε περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης, όπως ανακοίνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ). Η βλάβη οφείλεται στην ισχυρή βροχόπτωση, που είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν αμμοχάλικα από σκάμματα που διανοίχθηκαν για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Στο σημείο όπου σημειώθηκε η βλάβη έσπευσαν τεχνικοί και εργάζονται για την επιδιόρθωσή της. Η ΔΕΥΑΩ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών. Καταβάλλονται προσπάθειες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της υδροδότησης.

Και σήμερα βροχές και καταιγίδες
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), για σήμερα Σάββατο τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στη περιοχή της Χαλκιδικής), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), την Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), τη βόρεια Πελοπόννησο, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *