Tuesday , 14 January 2025

Θεσσαλονίκη: Σε εορταστικούς… ρυθμούς – Συναυλίες, κάλαντα, κουκλοθέατρο, με ελεύθερη είσοδο, οι εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου

Σε εορταστικούς… ρυθμούς κινείται κι αυτό το σαββατοκύριακο η Θεσσαλονίκη με ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα και αύριο Κυριακή, την τελευταία του χρόνου, και με τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες ν’ απολαμβάνουν τα δρομολόγια του μετρό με δωρεάν τις μετακινήσεις τους. Αρκετά είναι και τα δρώμενα των ημερών που έχουν προγραμματιστεί σε διάφορες… γωνιές της πόλης. Ενδεικτικά με δωρεάν είσοδο έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης: Κάλαντα από τη Μακεδονία και τη Θράκη
Σήμερα, Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, στις 20.00 μ.μ. η Δημοτική Πινακοθήκη θα…πλημμυρίσει με κάλαντα της Μακεδονίας και της Θράκης, με αυτοσχεδιασμούς για solo πιάνο με τον Άγι Βλάχο. Πρόκειται για ένα αυτοσχεδιαστικό ταξίδι στη μουσική παράδοση της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος «σκοπός της συναυλίας είναι το πάντρεμα παραδοσιακών μελωδιών (κάλαντα) με την παράδοση του αυτοσχεδιασμού της κλασικής μουσικής, στα πρότυπα των συνθετών-πιανιστών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Η μουσική θα είναι εντελώς αυτοσχέδια, πέραν των μελωδιών (καλάντων)». Η συναυλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κύκλου συναυλιών, με αυτοσχεδιασμούς πάνω σε κάλαντα απ’ όλη την ελληνική επικράτεια, από τον Βορρά, με την Θράκη και τη Μακεδονία, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά), τόπο καταγωγής του μουσικού Άγι Βλάχου, και εν συνεχεία νότια, με επερχόμενα τμήματα, πάντα σε ζεύγη: Ήπειρο – Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα – Πελοπόννησο, Νησιά (γενικά) και Μικρά Ασία – Πόντος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Thessaloniki Buskers Festival – Christmas Edition»: Μουσική σε δρόμους της πόλης
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται σήμερα το «Thessaloniki Buskers Festival – Christmas Edition». Είναι μια ημέρα γεμάτη μουσική, τέχνη και ζωντανές παραστάσεις στους πιο εμβληματικούς χώρους της πόλης. Το φεστιβάλ, που εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Πολιτισμού, γιορτάζει τη μουσική του δρόμου και τους καλλιτέχνες που δίνουν ζωή στις πόλεις μας. Το «Thessaloniki Buskers Festival» είναι εμπνευσμένο από αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως της Νέας Υόρκης, της Βαρκελώνης και του Εδιμβούργου. Φέρνει στη Θεσσαλονίκη έναν αέρα διεθνών καλλιτεχνικών συνεργασιών. Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία, φέρνοντας τη μαγεία των Χριστουγέννων μετατρέποντας τους δρόμους, τις πλατείες και τους σταθμούς του μετρό σε σκηνές γεμάτες τέχνη και δημιουργία. Από τις 14.00 μ.μ.- 21.00 μ.μ. το φεστιβάλ μεταμορφώνεται για μια γιορτινή pop-up μέρα, φέρνοντας τη μαγεία των Χριστουγέννων στις πλατείες Μαβίλη, Δώδεκα Αποστόλων, Αγίας Σοφίας, Βενιζέλου, Αγνώστου Στρατιώτου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ.: «Τραγούδια από όλο τον κόσμο για όλο τον κόσμο»
Μια μοναδική συναυλία, με τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από τους ανθρώπους όλου του κόσμου, ανοίγει την… αγκαλιά της στο κοινό της Θεσσαλονίκης για μία γιορτινή βραδιά τέχνης και επικοινωνίας, με ένα διεθνές ρεπερτόριο που αναδίδει το άρωμα, το αίσθημα και μεταφέρει την καρδιά πολλών και διαφορετικών πολιτισμών. Τρεις μουσικοί της ελληνικής και διεθνούς σκηνής θα… ταξιδέψουν όσους παραβρεθούν στην αίθουσα στην αισθητική του ήχου και των λέξεων. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Νατάσσα Μάρε Moυμτζίδου με τους συνεργάτες της, Φίλιππο Κωσταβέλη στο πιάνο και Ιάσονα Γερεμτζέ στα κρουστά, ερμηνεύουν τραγούδια που «σμίγουν» όλον τον κόσμο μέσα από την ομορφιά και την αγάπη. Η συναυλία διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 20.00 μ.μ. στην αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ. (Αγίας Σοφίας 38). Είναι ανοιχτή στο κοινό, με δωρεάν είσοδο.

Στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» Ευόσμου: Χριστουγεννιάτικα παραμύθια
Σήμερα, Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, στις 19.00 μ.μ. στο Πολυλειτουργικό Κέντρο – Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Εύοσμο η Σχολή Χορού Ραχήλ Θεοφάνους και ο Άγιος Βασίλης περιμένουν όλα τα παιδιά με ένα σάκο γεμάτο εκπλήξεις και δώρα σε ένα γιορτινό ταξίδι διανθισμένο από τέσσερα γνωστά παραμύθια «δεμένα» με μουσική, χορό και αφήγηση στο μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
-Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο, Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ. στο Πολυλειτουργικό Κέντρο – Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» με την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο Πινόκιο και το αστέρι των Χριστουγέννων» για μικρούς και για μεγάλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *