Wednesday , 26 June 2024

Θεσσαλονίκη: Στην τελική ευθεία η κατασκευή του Fly Over – Παρών στην εκδήλωση ο Χρ. Σταϊκούρας

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του FlyOver, που έχουν προσδιοριστεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Αύριο, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη του έργου «Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα» σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος
Η ανατολική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver), προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ, θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Μυτιληναίος. Θα είναι ένας νέος, υπερσύγχρονος εναέριος αυτοκινητόδρομος που θα εξασφαλίσει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης καθώς θα κάνει τις μετακινήσεις πιο γρήγορες και ασφαλείς. Το έργο αφορά στην κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (ΥΤΛ, το λεγόμενο FlyOver), μήκους περίπου 13,5 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 4 χλμ. σε συνεχή γέφυρα, με 4 λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Στα στοιχεία του έργου περιλαμβάνονται, επίσης, εννέα ανισόπεδοι κόμβοι, οκτώ νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες. Το FlyOver θα είναι το πρώτο οδικό έργο ΣΔΙΤ που υπογράφεται στη χώρα, και το δεύτερο μεγάλο οδικό έργο για τη Mytilineos, μετά την Αμβρακία Οδό. Με την κατασκευή του θα δημιουργηθεί ένας οδικός άξονας υψηλών προδιαγραφών που θα επιτρέπει την ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού, μειώνοντας τον όγκο των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης. Θα χρειαστούν 4 χρόνια για την κατασκευή του, ενώ συνολικά η διάρκεια της σύμβασης μαζί με την κατασκευαστική περίοδο για το ανάδοχο σχήμα είναι 30 χρόνια.

Το Στε απέρριψε αίτηση αναστολής
Όσον αφορά τις δικαστικές εμπλοκές του έργου, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει οι κάτοικοι από την περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα κατά της απόφασης υλοτόμησης του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι για τον ίδιο λόγο.

Πού ξεκινούν τα πρώτα έργα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα έργα θα γίνουν στην κεντρική νησίδα της περιφερειακής οδού με αφετηρία τον κόμβο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Η νησίδα προβλέπεται να καταργηθεί, προκειμένου να καταστεί δυνατό να μετακινηθεί ο άξονας του δρόμου προς την πόλη. Στο πρώτο αυτό τμήμα του έργου μήκους 9,5 χιλιομέτρων μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα, προβλέπεται η κυκλοφοριακή αναβάθμιση της υφιστάμενης περιφερειακής οδού με προσθήκη λωρίδας έκτακτης ανάγκης κατά τμήματα. Σε πρώτη φάση θα μετακινηθεί το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού από τη νησίδα στα πλάγια και μετά θα αρχίσει η αποξήλωση της νησίδας για να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος, καθώς τα εργοτάξια θα βρίσκονται εκατέρωθεν του άξονα.

Μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού

Κλείδωσαν τα περισσότερα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην κυκλοφορία από τις εργασίες του flyover. Μεταξύ αυτών, προβλέπεται περισσότερη αστυνόμευση στο οδικό δίκτυο – ήδη είναι πολύ πιο έντονη η παρουσία της Τροχαίας- αλλαγή των σηματοδοτών μέσω του λογισμικού που έχει εγκατεστημένο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και βραδινό ωράριο φορτοεκφόρτωσης και αποκομιδής. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα τοποθετηθούν άμεσα τα πασαλάκια σε ορισμένα σημεία του κέντρου της πόλης, κάτι που πιθανότητα θα γίνει το επόμενο διάστημα, όπως επίσης δεν έχει αποφασιστεί και η κατάργηση του ποδηλατόδρομου στη λεωφόρο Νίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *